El Servei d’Informació i Atenció a les Dones (SIAD) del Maresme va celebrar els 10 anys de vida l’any 2020. La Yolanda Ascasso, coordinadora del servei, explica que la feina del SIAD consisteix a ajudar, informar i assessorar a dones en temes de gènere:
El servei té tres grans potes: l’assessorament psicològic, el jurídic i la mediació intercultural:
Tal com explica la Yolanda, però, les tasques del SIAD no només es queden aquí. També tenen una part important de difusió, sensibilització, divulgació i visibilització:
El SIAD del Maresme ofereix el seu servei als Ajuntaments de la comarca de menys de 20.000 habitants, com el de Tiana. Generalment, les dones que arriben vénen derivades de Serveis Socials, Salut o Policia Local:
Tot i això, també poden trucar directament al telèfon del SIAD, el 93 741 16 22:
Al llarg d’aquests 10 anys han atès a més de 2.300 dones de la comarca, el que suposa entre 200 i 250 cada any:
Les consultes que han rebut són molt variades, des de dones en procés de separació, assumptes de custòdia o que pateixen maltractament psicològic:
La nova Llei de Violència Masclista 17/2020 aprovada pel Parlament de Catalunya el 22 de desembre reforça i actualitza la Llei 5/2008 incorporant nous àmbits de la violència masclista, noves manifestacions, la regulació de les violències digitals, i altres qüestions com el consentiment sexual. Respecte a les violències digitals, des del SIAD també han començat a tractar aquest assumpte:
La Yolanda explica que ja han rebut algun cas, sobretot de noies joves:
Tot i que encara són pocs, creu que les consultes per aquest tipus de violència creixeran en els pròxims anys:
L’informe #HerNetHerRights de l’European Women’s Lobby, l’organització més gran de la Unió Europea que treballa per promoure els drets de les dones, apunta que un 11% de les dones a la UE han estat víctimes de ciberassetjament des dels 15 anys, i el 18% de dones han experimentat alguna forma de violència greu a Internet també des dels 15 anys.
A més, el 46% de dones han rebut contingut sexual explícit per correu o per missatgeria d’anònims, i el 73% han rebut insinuacions inapropiades per les xarxes socials, segons apunta l’informe.