La regidoria de Medi Ambient ha organitzat per aquest diumenge 26 de març a partir de dos quarts d’onze del matí una nova edició de la Plantada Popular. Des del 2017, l’espai que acull aquest esdeveniment és el Parc de les olors situat en els pins de la Ronda Ernest Lluch i, enguany, recupera el format de sempre, obert a tot el públic, que es va deixar de fer per les restriccions de la pandèmia.
Aquest any, però, estaran condicionats per una altra restricció, la de la sequera. Des de la regidoria expliquen que com a mesura d’estalvi d’aigua han escollit plantes aromàtiques i mediterrànies de baix requisit hídric, és a dir, que necessiten poca aigua per sobreviure. A més, reduiran la plantació en un 40% i, pel que fa al reg, només utilitzaran l’aigua mínima indispensable i serà d’origen freàtic, tal com marca l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA).
És per aquest motiu que donaran més importància a la part divulgativa i d’educació ambiental, formada pels diferents tallers, activitats familiars i animació infantil amb música i conta contes que hi haurà.
Així doncs, es podrà gaudir de tallers de tota mena: per fer bossetes d’olors i espelmes amb cera d’abella, de personalització de xapes o per aprendre a analitzar el rastre dels animals. A més, Mi Bella Serendipia posarà una parada de llibres relacionats amb el medi ambient i la biodiversitat, Ca l’abella farà una xerrada sobre la problemàtica de les vespes asiàtiques i El Jardí Secret oferirà una activitat per relacionar les olors amb la creativitat.
La Plantada Popular compta amb la participació del Consell de Medi Ambient i Sostenibilitat, Parc de la Serralada de Marina, ADF La Conreria, Ambitec, Econimbus, Tiana Actua i 25 alumnes de 3º d’ESO de l’Institut de Tiana en el marc del projecte d’Aprenentatge i servei.
Des de la regidoria expliquen que han reparat a l’alumnat en diferents grups en funció de la tasca assignada. El primer s’ha dedicat a escollir les plantes més adients i diumenge donarà suport a les persones que vindran a plantar-les. El segon ha estat més centrat en la part d’educació ambiental, pensant quins tallers i activitats es podrien organitzar i, fins i tot, conduiran dos tallers i dues activitats pròpies. Per acabar, el tercer grup s’ha encarregat de la part de comunicació a les xarxes socials.
La Plantada és una iniciativa que va néixer l’any 1994 després del gran incendi que va patir Tiana. L’objectiu inicial era repoblar de vegetació autòctona –arbres mediterranis típics de la Serralada Litoral- les zones que van ser arrasades per les flames i, alhora, conscienciar a la població.