Facebook
Twitter
WhatsApp
LinkedIn

L’ACA decreta la fase d’excepcionalitat per sequera davant el descens de reserves fins al 27% i el risc de desabastament

L’Agència Catalana de l’Aigua ha activat la fase d’excepcionalitat del sistema Ter-Llobregat i de l’aqüífer del Fluvià Muga després de constatar el descens de les reserves fins al 27% i el risc de desabastament.

Aquesta fase d’excepcionalitat afecta 224 municipis de 15 comarques, entre ells Tiana, i suposa un graó més en les restriccions que ja s’aplicaven des del novembre de 2022, quan es va decretar la fase d’alerta.

Una de les afectacions més destacades és la reducció de la dotació d’aigua mitjana per habitant i dia, que passa dels 250 als 230 litres per habitant i dia.

Des del Govern de la Generalitat informen que l’entrada en l’escenari d’excepcionalitat també suposa un pas més en la reducció d’aigua en alguns usos, com la reducció del 40% de l’aigua per a usos agrícoles, la reducció del 15% per a usos industrials, la reducció de l’aigua per a usos lúdics (15% en usos assimilables i 50% en reg) i la prohibició del reg de zones verdes, tant públiques com privades (només es permetrà l’aigua per mantenir viu l’arbrat i fent-ho gota a gota o amb regadores). Així mateix, es prohibeix la neteja de carrers amb aigua potable.

Davant d’aquesta situació, l’Ajuntament de Tiana ha reaccionat reduint el reg als jardins i parcs públics al màxim per assegurar la supervivència de les plantacions; no regaran les àrees de gespa i només faran el reg d’arbres i espècies gota a gota.

Pel que fa a la neteja viària, es redueix al mínim indispensable l’ús d’aigua i provindrà en la mesura del possible d’aigua freàtica. I quant a les instal·lacions municipals, el reg del camp de futbol de gespa artificial es redueix fins a un 50% només abans de competicions i partits de lliga amb una limitació de 450 m3/ha/ mes.

Des del consistori també recorden que des que es va activar la fase d’alerta ja s’estan aplicant mesures com l’ús d’aigua de procedència freàtica per a regs amb dipòsit d’aigua i arbrat nou.

El Govern de la Generalitat ha avaluat la situació de la sequera a Catalunya després d’una reunió de la Comissió Interdepartamental de Sequera (integrada pels departaments de Presidència, Acció Climàtica, Interior, Empresa i Treball i Salut) i de constatar que continua el descens de les reserves, després de 25 mesos sense pluges abundants a les capçaleres dels rius.

A més d’abordar la situació de sequera i l’entrada en l’escenari d’excepcionalitat de quatre unitats (embassaments del Llobregat, embassaments del Ter, sistema Ter-Llobregat i aqüífer del Fluvià Muga), el consell executiu del Govern ha aprovat una nova mesura per fer front a la sequera, concretament un Decret llei destinat a protegir la disponibilitat de les fonts de subministrament de les xarxes d’abastament d’aigua potable, amb la finalitat d’evitar la interrupció del subministrament domiciliari d’aigua.

Aquest Decret llei permet disposar d’una norma amb rang de llei (el Pla de sequera es va aprovar per Acord de Govern i, per tant, té rang inferior) per impulsar les accions necessàries per protegir i garantir els abastaments, que és la prioritat en cas d’agreujament de la situació.