Facebook
Twitter
WhatsApp
LinkedIn

Albiol admet haver usat expressions “inapropiades” tretes de context

L’alcalde de Badalona, Xavier García Albiol considera que les acusacions que feia contra els immigrants les havien fet altres polítics, sense cap tipus de repercussió judicial, i que ell es va basar en informes estadístics oficials per atacar els gitanos romanesos que delinquien o actuaven amb incivisme en determinats barris de la ciutat.

Durant l’interrogatori, el magistrat Ignacio de Ramón ha recordat diverses vegades a les acusacions, la fiscalia i SOS Racisme, que no es tractava de cap judici polític i que s’havien de cenyir les seves preguntes als fets penalment punibles.

Albiol ha respost amb contundència i demanant diverses vegades que el deixessin explicar-se. Sobre els díptics que va repartir pel mercat del barri de la Salut l’abril del 2010, ha assegurat que el 80 o 90% de les fotos que hi apareixien les havien enviat els mateixos veïns i alguna altra fins i tot s’havia publicat a la premsa, denunciant la brutícia, la manca de convivència i civisme, la sobreocupació de pisos o fins i tot la crema de cotxes al carrer.

Es van imprimir 15.000 díptics, però després de repartir-ne els primers 1.000 la polèmica mediàtica va fer decidir al PP de Badalona aturar-ne la distribució. Segons Albiol, el debat es va “desenfocar” i va passar de centrar-se en l’incivisme i la delinqüència a la suposada “xenofòbia” del PP. L’alcalde ha assegurat que la decisió de retirar els díptics va ser seva, i no per ordre d’Ana Mato.

Per ell, la iniciativa s’emmarcava en la seva política general de comunicació i en el permanent contacte amb els veïns. Però la polèmica generada pels díptics va originar els següents dies múltiples entrevistes d’Albiol als mitjans on va carregar altre cop contra la delinqüència i incivisme dels gitanos romanesos.

Albiol ha justificat les seves crítiques al col·lectiu pel fet que estadístiques oficials remarcaven que hi havia més detencions de romanesos del que li correspondria al col·lectiu pel seu pes demogràfic, ja que hi havia 1.031 empadronats d’aquesta nacionalitat. El 2010 la Policia Local de Badalona va fer 88 detencions de romanesos, sense concretar si eren d’ètnia gitana, si vivien a la ciutat o si hi havia més d’una detenció per persona. En un altre informe del mateix any, les detencions de romanesos superaven les 240, però no s’ha concretat si en aquesta xifra estan incloses les detencions fetes per Mossos d’Esquadra, Guàrdia Civil i policia estatal.

A més, Albiol ha explicat que l’anterior alcalde de la ciutat, Jordi Serra (PSC), i algun regidor també van advertir dels problemes de convivència i integració de la comunitat gitana romanesa, igual que el conseller d’Interior, Felip Puig, o l’exalcalde de L’Hospitalet, Celestino Corbacho.

Però alhora, ha admès que alguna de les seves declaracions als mitjans podien haver inclòs paraules, expressions o frases “inapropiades”, “exagerades” o “inadequades”. Tot i així, ha demanat que s’escoltin senceres les seves declaracions per emmarcar-les en un context en el que ell assegura que no volia menysprear a ningú.