“A nivell europeu i mundial els que porten les finances són delinqüents”. Així ho ha assegurat Arcadi Oliveres a la seva conferència d’aquest dijous a la Sala Albéniz. En l’acte organitzat per l’Aula d’Extensió Universitària Timó, l’economista ha afirmat que molts dirigents globals com Mario Draghi del BCE han treballat abans a grans entitats bancàries com Goldman Sachs. Per aquest motiu, segons ell, es continua permetent l’especulació financera i es bloquegen mesures que podrien solucionar-la com la taxa Tobin. Una situació que assegura que s’hauria de corregir.
Per acabar amb la crisi, doncs, Oliveres considera que s’ha d’atacar aquesta especulació però també destaca que és molt important acabar amb el frau fiscal de bancs i empreses augmentant el nombre d’inspectors d’hisenda. Un canvi que ell considera essencial per mantenir l’Estat de Benestar, juntament amb el fet de replantejar la despesa estatal.
L’economista, a més, ha recordat que per limitar l’atur es podria reduir la jornada laboral dels treballadors i que, així, es repartís la feina. La que deixessin de fer alguns la farien uns altres. Una mesura que, segons ell, no suposaria reducció de sous i que es porta fent des de fa molt temps.
Finalment, Oliveres ha recordat la necessitat d’impulsar la banca ètica. Tot i així, l’economista té clar que les seves mesures són difícils d’aplicar en un món ple d’interessos i, per això, ha apel·lat als ciutadans a què es mobilitzin.
Aquesta conferència ha estat la primera del curs 2014-2015 de l’Aula d’Extensió Universitària Timó, una entitat que vol fomentar la formació continua de la gent gran de Tiana i Montgat amb actes com el d’aquest dijous. La conferència “Podem sortir de la crisi” ha estat la tercera que els hi ha fet Arcadi Oliveres.