Facebook
Twitter
WhatsApp
LinkedIn

Arriba La Local

Esteu llegint el nou mitjà de comunicació públic de Tiana. Es diu La Local. La ràdio de sempre es fusiona amb la web per arribar a tot arreu. Des d’avui mateix, les notícies del poble es poden llegir, veure i escoltar. Des d’avui mateix, arribem a Tiana i a tot el món gràcies a internet. Un diari digital amb fotos, vídeos i àudios i la possibilitat d’escoltar la ràdio en directe o a la carta (via podcast). Des del web, des del mòbil o des de la tauleta. Ràdio Tiana també es pot escoltar, com sempre, des del 107.2 FM.

En temps d’austeritat, l’Ajuntament de Tiana ha reformulat els mitjans locals per oferir més continguts que mai a un cost més reduït. El projecte és únic i innovador i compta amb l’aval de la Universitat Pompeu Fabra, a través d’un conveni de pràctiques.

Recuperar l’ambició de 1996

El periodista Marc Ustrell Hernández (Badalona, 1984), especialista en narratives digitals, excorresponsal de Catalunya Ràdio, Ràdio 4 i ‘Público’ i excol·laborador de Ràdio Tiana, és el director de la Local després de guanyar un concurs públic aquest setembre. El projecte s’ha desenvolupat a partir de la idea inicial i el tutelatge d’Isaac Salvatierra (Tiana, 1977), fundador i primer director de Ràdio Tiana, amb àmplia experiència a l’ARA, RAC1 i El Punt. Tots dos han treballat colze a colze, amb l’ajut d’un equip de joves periodistes, per posar en marxa el mitjà en un temps rècord: només 2 mesos.

Segons Salvatierra, La Local “recupera l’ambició inicial de Ràdio Tiana”. “Molts ajuntaments han optat per tancar els mitjans públics arran de la crisi, però a Tiana no hi ha mitjans de comunicació privats i això significava deixar el poble a les fosques”, explica. I afegeix: “No hi ha democràcia sense periodisme, per això vam plantejar una alternativa. Ens vam preguntar: es pot garantir el dret a la informació a un cost mínim? Podem trobar una eina eficient que ens permeti arribar a més gent a un cost reduït? I la resposta va ser La Local”.

Marc Ustrell explica que  “calia trobar un punt mig entre un mitjà econòmicament sostenible, accessible, pròxim i de qualitat” i avança el naixement d’una aplicació per a dispositius mòbils amb tota la informació del municipi.

[destacat_dreta]”Ens vam preguntar: es pot garantir el dret a la informació a un cost mínim? Podem trobar una eina eficient que ens permeti arribar a més gent a un cost reduït? I la resposta va ser La Local”[/destacat_dreta]

Quan va néixer Ràdio Tiana, l’any 1996, la freqüència modulada era el mitjà més eficient per arribar a tothom. Ara ja hi ha internet. Accessible des de tot arreu quan es vulgui. Amb vídeo i àudio. No cal una gran redacció. Un sol periodista, amb una càmera, un micro i un ordinador, pot ser capaç d’informar tot un poble. I això és que farà La Local. Aquesta plataforma també vol ser una escola per a periodistes. És per això que s’està treballant per tancar acords de col·laboració amb la Universitat Pompeu Fabra.

Ester Pujol: “Hem d’anar cap a un model de mitjans capaços de garantir el debat democràtic”

La Local està oberta a tots els tianencs perquè puguin saber tot el que passa al poble i perquè puguin aportar idees i projectes i així enriquir de continguts aquest nou espai de comunicació.

El govern local ha fet una aposta clara en aquesta direcció. L’alcaldessa de Tiana, Ester Pujol, apunta que progressivament, i de la mà d’Alcaldia, ha estat necessari “recuperar la implicació política trencada en la darrera legislatura i apuntar cap a un model de mitjans capaços de garantir el debat democràtic”. En segon lloc, el govern municipal ha dotat de recursos humans la nova multiplataforma sense incrementar les despeses de personal de l’Ajuntament i finalment, ha rehabilitat i modernitzat l’espai físic de l’antiga Ràdio Tiana amb una inversió de 12.000€ en recursos propis. Segons Ester Pujol, “les administracions públiques hem de garantir el debat democràtic, la informació objectiva, la pluralitat i la llibertat d’expressió.

L’Ajuntament ha rentat la cara als estudis de Ràdio Tiana i els ha convertit en un nou espai de treball net i lluminós, amb una redacció a punt per explicar dia a dia què passa a Tiana. La ràdio de sempre mantindrà les emissions en FM i recuperarà, a partir d’aquest dilluns, els butlletins informatius horaris. A més, s’està preparant una programació ampliada, amb més programes locals, de cara al gener.