La Bienvenida Álvarez és veïna del Torrent de Can Ratola. Fa 34 anys que viu allà i des que es va instal·lar amb la seva família, l’any 1990, han estat utilitzant l’aigua del pou, perquè no hi havia aigua corrent. Amb la sequera, però, s’estan quedant sense aigua i aquesta ja no és potable.
La situació es va complicar ara fa un parell d’anys, quan van començar a notar la falta d’aigua. “Hay vecinos que se han quedado secos, los demás los hemos tenido que ayudar”, diu la Bienvenida. Van començar a moure’s i van acabar demanant pressupost a Aigües de Barcelona per saber quant costaria fer arribar l’aigua corrent fins a les quatre cases.
El cost de les obres els sortia per 60.000 euros, una xifra elevada amb la qual es van dirigir a l’Ajuntament per demanar que els ajudessin a pagar la meitat. El principal problema, però, és que la zona del Torrent de Can Ratola està definida com a sòl rústic. Les cases que es troben en aquesta zona es van veure afectades en la dècada dels 70 pel pla general metropolità que va transformar l’ús en sòl no urbanitzable.
Des de l’Ajuntament expliquen que, ara fa gairebé un any, quan van rebre la sol·licitud de connexió a la xarxa municipal d’aigua potable, l’enginyer va elaborar un informe on recomanava que es connectessin a la xarxa de distribució de Montgat en comptes de la de Tiana “atès l’elevat cost econòmic que suposaria el fet d’executar una canalització de 325 m per tal de subministrar l’aigua potable des de la xarxa de distribució (…) de Tiana.” Tot i això, amb el pressupost de 60.000 euros a la mà, han intentat mediar amb Aigües de Barcelona per aconseguir ampliar els terminis de pagament a 3 i després a 6. Des del consistori argumenten que poden acompanyar i assessorar els veïns i veïnes i mediar amb Agbar, però cobrir el cost d’aquestes obres està fora de les seves competències.
La Bienvenida, però, creu que no hi ha “voluntat política” per solucionar el seu problema. Per la seva banda, des de l’Ajuntament expliquen que el següent pas que faran serà crear una comissió de seguiment amb tots els regidors i regidores del ple per valorar la situació i veure quines possibilitats hi ha i, sobretot, si hi ha manera legal de fer-ho.
La Bienvenida acaba fent una crida als veïns i veïnes de Tiana per saber si coneixen a advocats especialitzats en temes urbanístics que els puguin ajudar en el seu cas i els posin en contacte amb ells.