Facebook
Twitter
WhatsApp
LinkedIn

Can Ballús: una dècada de turisme rural a Tiana

Fa gairebé 10 anys, la Mariona Fradera i en Julià Juste, el seu marit, van decidir tirar endavant un projecte llargament somiat i pioner a Tiana: tenir una casa de turisme rural al poble. Així neixia Can Ballús, casa rural.

La família de la Mariona són propietaris de Ca l’Andreu, la masia del costat: “quan l’any 2.000 vam saber que aquesta casa es venia” explica la Mariona “vam pensar que la podríem arreglar i fer-hi turisme rural”. I van posar fil a l’agulla; les obres van durar fins el 2004 i el 2006 obria Can Ballús com a masia de turisme rural i, alhora, com a vivenda per la família Juste-Fradera.

Sabien que emprendre un negoci nou és dur però no pensaven que ho fos tant, explica la Mariona:

 

Tot i això, el balanç personal i familiar és molt positiu, assegura la mestressa de Can Ballús:

 

Fins aquest estiu, el perfil de qui s’allotjava a Can Ballús era molt sovint el mateix: parelles de persones jubilades, procedents de la meitat sud de França i que vivien a nuclis no gaire grans. També han sovintejat la masia tianenca famílies franceses, de pares i fills, procedents de pobles o ciutats petites. A aquest tipus d’hostes el turisme rural els semblava la millor opció per conèixer Barcelona: a prop de la ciutat però a la natura i sense quedar-se a dormir a la gran urbs.

Aquest any, però, la crisi també ha arribat a França i el perfil de qui  es queda ara a Can Ballús ha canviat molt:

 

Des que Can Ballús forma part d’un conegut portal de reserves hoteleres, l’ocupació hi ha augmentat força. Ara, fins i tot, ja comença a quedar-s’hi gent que repeteix l’estada a la casa o bé persones que trien anar a Can Ballús recomanades per altres hostes. La Mariona explica que allò que la gent valora més és el tracte que reben a la casa però, també, les instal.lacions en si. El que menys, el camí d’accés ja que fins fa poc no estava pavimentat. Per això van decidir encimentar, explica la mestressa de Can Ballús, el tram que els pertany: des d’una mica més amunt del cementiri fins a la casa.

Tot i que hi ha una certa competència a municipis propers, la oferta de turisme rural de Can Ballús, afirma la Mariona, és molt concreta:

 

Cada any, hi ha unes dates en què Can Ballús s’omple de gom a gom: pel congrés de telefonia mòbil de Barcelona, quan hi ha carreres al circuit de Montmeló, i del 15 de juliol al 15 d’agost. També per primavera i tardor, assegura la Mariona, “ho acostumem a tenir força ple”. A més, aquest curs que comença, Can Ballús començarà a tenir persones allotjades que venen a participar d’altres activitats que es fan a la zona, com l’enoturisme.