Facebook
Twitter
WhatsApp
LinkedIn

Can Nolis, un cau d’història

La primera generació Nolis que va trepitjar Tiana hi va arribar a finals del segle XIX. La família va adquirir la masia, que en aquell moment s’anomenava Can Monràs, per 15.000 pessetes, i la va restaurar i ampliar. Can Nolis va ser casa d’estiueig fins que la família va decidir deixar Barcelona per jubilar-se a Tiana.

La masia Can Nolis és una casa plena de relíquies que provenen d’aquesta primera generació. El rebesavi, en Joan Nolis, era un fabricant de mobles d’alta gama de Barcelona. El seu gendre, alhora, era un pintor tarragoní, Miquel Fluixench i Trill (1820-1894), per la qual cosa la família conserva nombrosos quadres i mobles que són tot un retrat de l’estil i la moda de la burgesia catalana de finals de segle.

El rebesavi, a més, va ser també regidor de l’Ajuntament de Barcelona, raó per la qual es va encarregar de dissenyar una butaca molt especial, la que seria per Alfons XIII, el fill petit d’Alfons XII, que va venir a Barcelona per l’exposició universal de 1888 amb la seva mare, Maria Cristina d’Àustria. El pacte va ser fer la butaca sense cost per l’Ajuntament a canvi de guardar el record per sempre, Joan Nolis avi ens ho explica:

 

Butaca fabricada per l'Exposició Universal de Barcelona el 1888.
Butaca fabricada per l’Exposició Universal de Barcelona del 1888.

El que es conserva de la masia és la part central, que es distingeix per la volta catalana, estructura arquitectònica típica del segle XVIII, període en el qual es va construir. A partir d’aquí, les reformes es van fer afegint un pis més i ampliant els laterals de la masia.

Can Nolis és una casa plena d’història, on després de 5 generacions hi han viscut persones rellevants del món artístic i polític, un dels quals va ser alcalde de Tiana. Joan Nolis avi ens ho explica:

 

Tot i així, la família també s’ha dedicat des de sempre a les plantacions. De les verdures a les plantes, així ho resumeix Joan Nolis fill: