Facebook
Twitter
WhatsApp
LinkedIn

Can Ruti avala un fàrmac que previndrà la sida

L’hospital badaloní Can Ruti juntament amb el Clínic de Barcelona avala la iniciativa de BCN Checkpoint, una ONG catalana, de donar una medicació preventiva a població que corre el risc de contraure la sida. El fàrmac es diu profilaxis preexposició (PREP) i l’experiència pilot consistirà en fer arribar la medicació -que encara està pendent de ser aprovada per les autoritats europees- a, entre altres, persones que es fan la prova de la sida fins a tres vegades cada any perquè estan en risc d’infectar-se amb el virus.

El president de l’ONG, Ferran Pujol, ha explicat que aquesta mena de vacuna només es proporcionarà a persones que corrin un alt risc de contraure la malaltia.

Pujol ha expressat la necessitat de “superar prejudicis” en el camp de la prevenció de la sida. Per això, creu que  el “PREP” hauria d’estar inclòs dins de les medicacions que proporciona la sanitat pública de l’Estat espanyol.  “A Àfrica”, ha precisat Ferran Pujol, “la PREP salva vides i no s’adreça únicament a persones que pertanyen al col.lectiu homosexual”.

El president de BCN Checkpoint Pujol ha volgut remarcar que la xifra de noves infeccions a l’Estat supera amb escreix la de la resta de països d’Europa, informa Europa Press.

El col.lectiu homosexual, encara és el més afectat

A l’Estat espanyol es registren anualment 3.500 nous casos de sida. D’aquests, al voltant de 700 són a Catalunya. El 0,02% dels casos afecten la población en general i el 2,5%, l’homosexual. Aquest col.lectiu continua sent un dels grans afectats per la sida ja que de cada 10.000 persones heterosexuals se n’infecten dues cada any, mentre que de cada 10.000 homosexuals són 250 els que s’infecten amb el virus del VIH. Només a Barcelona, el 80% de les persones que contrauen la sida per primera vegada són homes que tenen sexe amb altres homes, expliquen fonts de l’ONG.

BCN Checkpoint es defineix com un “centre comunitari de detecció del virus de la Inmunodeficiència Humana (VIH) i altres Infeccions de Transmissió Sexual (ITS) per a homes gais i altres homes que fan sexe amb homes”. Situat a Barcelona, l’entitat ha estat pionera en oferir anàlisis que detectin precoçment la infecció de la sida.