Ja està tot a punt. Aquest dijous comencen a la facultat de Teologia de Barcelona (c/Diputació, 231) les conferències i xerrades que conformen el 34è Congrés sobre la Cartoixa de Montalegre. La trobada durarà quatre dies, fins diumenge 1 de novembre.
I és que enguany es commemoren els 600 anys d’història del monestir de Tiana. Un acte organitzat pels Amics de la Cartoixa que ens explica el secretari de l’entitat, Enric Ricart:
Hi haurà ponències de tot tipus, que ompliran l’aula magna de l’Antic Seminari Conciliar de Barcelona. Temes com l’arquitectura, els recursos naturals, l’espiritualitat, la història, la forma de viure la religió i els perfils d’alguns dels personatges més destacats que han residit a Montalegre, seran alguns dels aspectes que nodriran el congrés:
Divendres, el congrés es traslladarà a Tiana amb dos moments importants: la visita in-situ de la Cartoixa i, després, una taula rodona a la Sala Albéniz sobre la literatura de Montalegre, que moderarà Màrius Serra. Aquest escriptor, filòleg i periodista és l’autor d’un llibre que, sota el títol “Mon oncle”, explica les vivències d’un tiet cartoixà a Montalegre.
A la taula rodona que es farà a Tiana també hi seran Mireia Vancells que, amb “El secret de la Germandat”, va explicar la vida al monestir de la Conreria. El tercer ponent serà Lluís Carbonell, autor de l’obra “Damià, el cartoixà i la Guerra dels Segadors”, que explica aquell esdeveniment històric des de la vida de reclusió i austeritat de la Cartoixa de Tiana.
Diumenge 1, dia de Tots Sants, es tancarà el congrés amb una visita molt especial: es coneixeran sobre el terreny les restes de l’antiga cartoixa d’Escaladei, al Priorat, que va ser la primera edificació d’aquest tipus a la Península Ibèrica. Ho explica Enric Ricart:
Amb aquesta visita es posarà fi a un total de 4 dies en què el món tan reclòs dels cartoixans obrirà -una mica- les seves portes a tothom qui ho vulgui.