Facebook
Twitter
WhatsApp
LinkedIn

Ofrena floral i dinar al Casal per la celebració, enguany a Tiana, de la Segona República

La celebració de la proclamació de la 2a República, el 14 d’abril, cau en dissabte. Per això aquest any es mourà al migdia i es farà un dinar. Habitualment, l’ofrena floral es feia per la tarda, seguit d’un sopar al Casal.

I és que cada 14 d’abril a Tiana es fa una ofrena floral a les escales de l’Ajuntament pels 3 alcaldes republicans. Van governar el municipi entre el 1933 i el 1939 i, per això, van haver de marxar a l’exili després de la victòria de l’exèrcit feixista de Franco.

Aquests alcaldes són l’Eduard Simó, que va ocupar el càrrec des del juliol de 1933 fins a l’octubre d’aquell mateix any; en Marcel·lí Garriga, que va prendre el relleu fins el febrer del 1934; i, per últim, en Josep Rosselló, que va ocupar el càrrec d’alcalde durant la Guerra Civil, des del 18 de juliol del 1936 fins el 31 de gener del 39.

L’ofrena porta anys fent-se a Tiana gràcies a la iniciativa de dos tianencs: en Josep Maria Toffoli, historiador del poble, i la Carme Cussó. Van començar sent només ells dos però, a dia d’avui, s’han afegit a la organització d’aquest acte moltes persones més, per exemple el periodista Enric Canals. Tots ells formen l’entitat “Records Republicans”. La Carme ho explica:

 

La Carme Cussó coneixia personalment Josep Rosselló, en “Pepet”, tal com l’anomenaven. Era família dels seus sogres i ella havia anat a França a visitar-lo. A dia d’avui, la Carme encara té relació amb la seva família, que està molt agraïda, explica, amb aquest memorial a en “Pepet”:

 

A hores d’ara, diu la Carme Cussó, ja hi ha força persones apuntades al dinar que es farà al Casal de Tiana el 14 d’abril.