Amb 20 anys acabats de fer, el Projecte Home ha vist de forma directa l’evolució del consum de drogues i alcohol al país. Si ara fa dues dècades el 90% del que es consumia era heroïna, la tendència es va decantar, amb el temps, cap a la cocaïna. Les campanyes contra la primera de les substàncies va fer el seu efecte però no es va actuar de la mateixa manera amb la cocaïna, que actualment és la preferència dels consumidors (entre un 60% i 70%). El cànnabis i l’alcohol són les altres dues substàncies més consumides.
El director del centre de Montgat, Octavio Moreno, destaca per què són tan comunes, així com les dificultats per deixar-les, bo i voler-ho.
Però no són els únics focus d’atenció del Projecte Home. Existeix també el perfil del policonsumidor, aquella persona que pren més d’una substància. En aquest cas, apareixen fàrmacs com la benzodiazepina, un producte que es fa servir sobretot per problemes d’ansietat. Darrerament és comú el perfil femení que comença prenent-ne per recepta i acaba fent-se un ús abusiu.
Però, sens dubte, el canvi més destacat ha estat l’augment de persones amb problemes d’alcohol, sobretot aquelles que superen la cinquantena, que han caigut a la beguda després de passar per mals moments els darrers anys.
El dia a dia del centre també es basa en diferents projectes que tenen oberts des de fa temps. Un d’ells és el Projecte Jove, que ja fa 15 anys que és en marxa. Està adreçat a nois i noies de 13 a 23 anys. Es té en compte també l’entorn familiar que envolta l’usuari. Octavio Moreno:
El que existeix des de fa cinc anys a Montgat és el Centre de Dia. Allà arriben moltes de les persones que tenen problemes amb l’alcohol, amb un perfil d’adult que té una patologia dual i una baixa motivació per fer un tractament més exigent. El Centre de Dia es troba obert de 9 a dos quarts de quatre de la tarda i ofereix dinar, ja que als darrers anys els responsables del Projecte Home s’han trobat que gran part dels usuaris no menjaven els àpats corresponents. En alguns casos, l’únic que fan és al mateix centre.
A aquells que superen l’addicció i se’ls dóna l’alta del Projecte, se’ls ofereix la possibilitat d’entrar a un nou programa, anomenat Postseguiment. Es tracta de fer quatre visites l’any per comprovar que s’ha superat la dependència. Però la crisi econòmica i les dificultats per trobar feina han causat algunes recaigudes:
La xifra de persones que visita el Projecte Home no ha baixat des del 2014, quan eren unes 2.000 les famílies que eren ateses al centre. Tampoc, però, hi ha un increment descontrolat.
La mitjana d’edat dels usuaris és d’uns 38 anys. Per fer front a les demandes que es tenen, a l’edifici de Montgat disposen de psicòlegs, un psiquiatra, una doctora i educadors i treballadors socials.