Enguany se celebra la tercera edició del Tiana Negra i l’actual govern, que va posar en marxa aquest festival, es mostra molt satisfet amb la seva trajectòria fins ara i espera que qualsevol canvi en les properes eleccions municipals no afecti al seu futur. L’alcaldessa de Tiana, Esther Pujol, considera que les qüestions polítiques s’haurien de deixar al marge per tal de preservar el festival durant molts anys.
Tiana Negre es porta a terme actualment gràcies a una concertació pública-privada entre l’Ajuntament i algunes editorials com Meteora o Crims.cat. Un acord que els hi agradaria tenir a molts consistoris arreu de Catalunya, segons l’alcaldessa. Per aquest motiu, Pujol creu que el organitzadors “ tenen una llista de municipis que voldrien fer-se càrrec del festival” si ells ho deixessin escapar.
Segons l’alcaldessa, la tasca del Tiana Negra és essencial per donar visibilitat a un tipus de llibres que a vegades es menyspreen com a part d’un “gènere fàcil”. De fet, la regidora de cultura, Núria Blasco, assegura que els mateixos veïns de Tiana han conegut la literatura negra amb molta més profunditat gràcies al festival.
A més, Blasco assegura que, des del primer moment, el Tiana Negra ha volgut normalitzar la literatura en català i intentar potenciar la seva presència a les llibreries. Per això, van limitar el festival a aquest idioma.
L’alcaldessa de Tiana, Esther Pujol, ha afirmat que la col·laboració de les institucions públiques en aquest tipus d’esdeveniment culturals és essencial perquè “un poble amb més cultura és un poble més lliure”. Per això, des que li va sorgir l’oportunitat de celebrar aquest festival, ha volgut destinar recursos tant tècnics com econòmics.
De fet, l’aportació pública ha anat en augment. Els diners destinats al Tiana Negra es van incrementar de 500 a 1.000 euros entre la primera i la segona edició per poder incorporar el premi memorial Agustí Vehí. A més, també s’ha canviat l’ubicació de la Sala de la Punxa a la Sala Albéniz per a què puguin caber més persones.
Totes aquestes modificacions, segons l’alcaldessa, es deriven de la consolidació del festival en el panorama català. Pujol assegura que aquest any han hagut de deixar autors fora del programa per manca de temps.
L’alcaldessa assegura que aquest esdeveniment s’ha convertit en un referent de la novel·la negra en català. Tot i així, considera que tres edicions són massa poques per dir que han “posat la bandera en el mapa” de Catalunya i que s’hauria de continuar amb la mateixa tendència uns quants anys més per convertir-lo en un esdeveniment literari obligat.