Facebook
Twitter
WhatsApp
LinkedIn

El gran orgue per la parròquia de Tiana es començarà a muntar després de Setmana Santa

Per primer cop en els seus més de 900 anys d’història, la parròquia de Sant Cebrià de Tiana tindrà un orgue. No un orgue qualsevol: l’instrument que començarà a deixar anar les seves notes aquest estiu és d’una qualitat tan alta que ja ara, abans que l’instal.lin, ja té dos reconeguts organistes que han demanat poder-hi interpretar peces.

El nou orgue ha recorregut un llarg camí abans d’arribar a l’església de Tiana. Tot va començar quan alguns dels feligresos de la parròquia tianenca i l’historiador local Josep Maria Tòffoli van demanar-se com podien celebrar que el document més antic que es conserva que parla de Tiana, complia mil anys. És un document molt important. Data de l’any 1018 i fa constar per escrit, per primer cop, l’existència de la parròquia de Sant Cebrià i de Tiana mateix. En concret, fa referència a la venda d’uns terrenys del poble, explica Josep Maria Tòffoli:

 

Els parroquians van pensar, doncs, que una manera excel.lent de celebrar aquest mil.lenari era adquirint un orgue, un instrument que mai havia tingut l’església parroquial de Tiana. I van posar fil a l’agulla: van demanar pressupost als pocs constructors d’orgues que hi ha a Catalunya. Però els números se sortien de les possibilitats de la parròquia.

Finalment, un d’aquests constructors els va oferir la possibilitat d’adquirir-ne un de segona mà a Hamburg, (Alemanya). Ho explica Rosi Basanta, organista de la parròquia de Tiana i una de les persones que ha coordinat l’arribada del nou orgue:

 

I, efectivament, no el van deixar escapar. L’instrument és excepcional, assegura la Rosi, i encara més per una parròquia petita com la tianenca: té 1.700 tubs, està fet de fusta de xiprer i té 23 registres. Aquesta última dada és molt important. La Rosi, pianista i pedagoga musical, explica per què:

 

Un gran camió de 12 metres de llarg va fer el viatge des d’Hamburg fins a Tiana amb l’orgue, desmuntat, al seu interior. Va arribar al poble el 28 de novembre i les diferents peces de l’enorme instrument van ser distribuides acuradament entre la rectoria i l’església. Començava un altre període important: el del repòs de les peces de l’orgue, que han de passar 3 o 4 mesos sense moure’s de lloc.

 

El gran instrument s’instal.larà al “balcó” de l’església, el lloc on antigament s’havia tocat un teclat que feia d’orgue. Actualment, aquest teclat es toca des de baix mateix, durant la missa.

Un muntatge mimat i a mida

El muntatge començarà després de Setmana Santa. El farà un equip d’especialistes que vindrà del País Basc expressament per fer-ho, i es quedarà unes dies a Tiana. Sobre una estructura metàl.lica es munta la part de fusta que el composa, una part que rep el nom de “secrets” i que no és altra cosa que la part més interna de l’instrument. En aquesta part també hi ha la manxa, que en el cas d’aquest orgue és molt gran.

Un cop muntat, vindrà un altre temps d’espera ja que calen uns 3 mesos més per afinar l’orgue. Els diners per pagar-lo els ha avançat una família del poble. La idea, explica la Rosi, és que aquesta despesa es sufragui amb donacions de tianencs i tianenques al llarg del temps.

Patrimoni cultural per Tiana

Més enllà de les característiques tècniques, que fan gairebé únic a Catalunya aquest orgue, per la Rosi el veritablement important és que serà un patrimoni cultural per tot Tiana. És a dir, que permetrà gaudir de la seva música tant a les persones que van usualment a missa a la parròquia com a totes aquelles que hi vagin quan, a partir d’aquest estiu, s’hi comencin a fer, cada 2 mesos, concerts per a tothom.

 

Els feligresos voldrien que la primera gran cita de l’orgue de Tiana, un cop muntat, fos per celebrar, precisament, els mil anys del document abans esmentat, que data del 2 de juliol de l’any 1018.

El que està clar és que la presentació oficial del nou orgue de la parròquia de Sant Cebrià de Tiana serà, òbviament, el dia del sant: el 16 de setembre. La diada serà tan important que el cardenal arquebisbe de Barcelona, Joan-Josep Omella, té previst assistir-hi.

Serà, tanmateix, una gran festa per Tiana: per primer cop a la seva història, tindrà un orgue i, a més, de qualitat excepcional.