Facebook
Twitter
WhatsApp
LinkedIn

El jutge Ruz amenaça d’embargar béns als processats del cas Pretòria si no paguen fiances milionàries en deu dies

El magistrat de l’Audiència Nacional espanyola Pablo Ruz ha fixat fiances milionàries pels onze processats del cas Pretòria, i els dóna deu dies per pagar-les si no volen veure embargats els seus béns. Així, el total de fiances puja als 102,6 milions d’euros, destacant els 30,1 milions de Luis García ‘Luigi’, els 31 de Lluís Prenafeta i la seva dona, els 18 de Macià Alavedra i els 5,6 milions de Bartomeu Muñoz. Els encausats s’enfrontaran a penes de fins a vuit anys de presó pels delictes de suborn, tràfic d’influències i blanqueig de capitals.

El 18 de desembre passat Ruz va tancar la instrucció del cas, que va esclatar l’octubre del 2009 amb una operació policial ordenada per Baltasar Garzón. Les defenses dels processats van presentar recurs, mentre que la Fiscalia Anticorrupció i l’Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet van presentar els escrits de qualificació provisional, amb les peticions de multa i pena de presó.

A part dels cinc processats ja citats, també seuran al banc dels acusats l’empresari Manuel Valera, el regidor d’Urbanisme del PSC de Santa Coloma Manuel Dobarco, l’empresari Josep Singla, l’empresari Manuel Carrillo, Glòria Torres, i el ciutadà nord-amercià Philip Mahan MC Bolich.

Ruz i la fiscalia apunten que entre els anys 2000 i 2009 els processats van establir una xarxa per intermediar o influir en adjudicacions públiques. Segons el jutge, el seu àmbit d’actuació eren operacions urbanístiques a diverses localitats de la demarcació de Barcelona, com Santa Coloma (Cúbics), Badalona i Sant Andreu de Llavaneres (Niesma). En totes hauria participat de manera “principal”, segons el jutge, l’exdiputat del PSC Luis Andrés García Sáez, àlies ‘Luigi’, home de confiança de l’exalcalde de Santa Coloma Bartomeu Muñoz.

 
El Maresme i Badalona

L’operació Niesma a Sant Andreu de Llavaneres va implicar ‘Luigi’, Manuel Valera, empresari proper a ell, Prenafeta i Alavedra. El 2003 l’empresa Niesma, de ‘Luigi’, va comprar una finca a la zona de Can Riviere per 3,2 milions i mesos més tard una segona finca per 2,2 milions. Segons el fiscal, per fer les compres va utilitzar fons obtinguts amb l’operació Pallaresa de Santa Coloma, i va aconseguir signar un conveni amb l’Ajuntament per millorar l’edificabilitat.

També va influir perquè el nou projecte fos aprovat per la Comissió d’Urbanisme de la Generalitat gràcies a un suborn de 244.000 euros a Ginés Carbó, coordinador del pla territorial de Barcelona, tot i que aquest delicte ja està prescrit. Un cop fet, ‘Luigi’ va obtenir 761.000 euros de benefici en la venda de les finques. Posteriorment l’intermediari va aconseguir que els nous compradors no haguessin de pagar 1,3 milions a l’Ajuntament per cobrir la riera.

En l’anomenada operació Badalona van intervenir els mateixos quatre processats. Van aconseguir que només una promotora participés en el concurs d’adjudicació del Port de Badalona i, gràcies a gestions i compra-venda d’empreses, ‘Luigi’ va obtenir més de dos milions, mentre que Prenafeta i Alavedra van rebre uns 900.000 euros entre els dos.

D’altra banda, el fiscal també posa en dubte l’adjudicació del contracte de neteja municipal de Santa Coloma.