Facebook
Twitter
WhatsApp
LinkedIn

L’alcaldessa promet acabar amb el préstec dels proveïdors

Acabar aquest mandant amb tot el préstec dels proveïdors amortitzat. Aquesta  és una de les promeses de l’alcaldessa Esther Pujol. Després de conèixer la “diagnosi econòmica i financera” de la Diputació de Barcelona està convençuda que el seu govern podrà acabar de pagar aquest deute ben aviat.

 

Durant el 2014, l’Ajuntament de Tiana hauria amortitzat més d’1 milió d’euros d’aquest préstec. Un crèdit d’1.600.000 euros que es va demanar l’any 2012 per poder fer front als deutes amb els proveïdors.

L’amortització d’aquest préstec hauria ajudat a fer “positiva” una dada que fins ara no ho havia estat, la de l’endeutament. En aquests moments l’Ajuntament deuria a les entitats financeres 4 milions d’euros, el que suposa un 50% dels diners corrents que ingressa cada any.

 

Proper objectiu: els préstecs del pavelló

Uns altres préstecs que arrossega l’Ajuntament de Tiana són els que es van demanar per a la construcció del pavelló. Aquest hauria de ser el proper objectiu del govern, segons Esther Pujol. L’alcaldessa es proposa refinançar aquests préstecs perquè en baixin els interessos i es puguin liquidar abans del previst.


 

L’estalvi que fa baixar el deute

Una altra de les dades que destaca del tancament del període econòmic del 2014 és la del romanent. L’estalvi que hauria fet l’Ajuntament durant aquest temps hauria estat de més d’1.800.000 euros. Un augment que es deu al “bon comportament” de l’impost de les plusvàlues i al fet de “no haver gastat més del que teníem”, tal i com apunta la pròpia alcaldessa. Això ara permet seguir fent front al pagament del préstec de proveïdors i, fins i tot, a alguna altra inversió pròpia. Esther Pujol ja ha anunciat en alguna ocasió els plans de foment a l’ocupació i, també, les millores als carrers del poble.


 

Equilibri econòmic

Segons l’informe de la Diputació de Barcelona, Tiana es troba en una situació d’equilibri econòmic. Això permetria fer front a les despeses i, també, mantenir els serveis. Esther Pujol considera que es tracta d’un bon moment per Tiana.


 

Diferències amb el 2013

Algunes d’aquestes dades contrasten amb el 2013. La conclusió de la Diputació de Barcelona era més negativa pel que fa l’endeutament. En aquell cas, es considerava que el deute de l’Ajuntament encara no permetia demanar més préstecs a bancs o caixes, sense autorització de la Generalitat. L’endeutament hauria passat de 6.700.000 euros a 4 milions, segons dades de l’Ajuntament.

L’endeutament hauria estat un dels principals problemes econòmics dels últims anys a Tiana, tal i com afirma la pròpia alcaldessa Esther Pujol.

Una altra de les dades que ha canviat ha estat la del romanent. Si l’any 2013 es va acabar amb gairebé 1 milió i mig d’euros d’estalvi, aquest 2014 ha estat amb 1.800.000 euros.

 

L’última sessió pública d’economia d’aquest mandat

Algunes d’aquestes dades també es donaran a conèixer des de la Sala Albéniz. També la informació sobre “a què es destinen” els pressupostos de l’Ajuntament, així ho ha afirmat l’alcaldessa. Esther Pujol ha recordat que en la seva primera sessió pública, l’any 2011, es va “comprometre a fer el seguiment” de la situació econòmica de l’Ajuntament davant els ciutadans. És per això que està previst que el proper 27 de març se celebri aquesta última sessió pública del mandat.