El passat 9 de novembre, la regidoria de Medi Ambient de l’Ajuntament de Tiana va publicar a les xarxes socials el següent missatge: “Si el veieu, tranquils. No és cap llop. És un gos llop txec, segons els tècnics de la Serralada de Marina. Aquests dies volta per #Tiana. És inofensiu i va perdut.” Hores després, des d’Àrees de Gossos Badalona es va anunciar que el gos ja havia tornat amb la seva família.
L’any 2022, però, els treballadors del parc de la Serralada de Marina sí que van captar la incursió d’un llop real, en concret al terme municipal de Santa Coloma de Gramenet, tal com va publicar El Periódico. Una dada que apareix reflectida en el llibre “Grans mamífers de Catalunya i Andorra” publicat aquest mes de setembre per Lynx Edicions i editat pels biòlegs David Camps i Jordi Ruiz-Olmo. Des de La Local hem pogut parlar amb aquest últim per conèixer més detalls sobre aquesta anècdota i el mateix llibre.
“Grans mamífers de Catalunya i Andorra” és el resultat d’un treball col·lectiu i exhaustiu en el qual han participat un centenar d’especialistes i que els ha portat vuit anys de feina:
En Jordi explica que la intenció inicial no era estar tant de temps, però cada any els sortia alguna novetat que requeria incorporar-la a la guia, com és el cas del llop que es va apropar fins a la Serralada de Marina:
Com es va recollir aquesta dada?
El llibre, que té 592 pàgines, descriu detalladament quines són les 49 espècies de grans mamífers que hi ha a Catalunya i Andorra i quina és la seva situació actual i en el passat amb extenses dades, mapes, gràfics, il·lustracions i fotografies. Ruiz-Olmo ens detalla quina és, en concret, la del llop:
Pel que fa a la Serralada de Marina, en Jordi ens explica quines espècies de mamífers es poden trobar avui dia:
El biòleg afegeix que han detectat la presència d’espècies invasores com el porc vietnamita:
També han vist, tant a la Serralada com a altres llocs de Catalunya, una dinàmica de recuperació d’algunes espècies:
Jordi Ruiz-Olmo és llicenciat en Biologia per la Universitat de Barcelona (especialitat Zoologia, any 1984) i doctor en Biologia per la mateixa universitat (1995). Treballa des del 1985 a la Generalitat de Catalunya, on ha exercit nombroses funcions i responsabilitats diferents i a diferents nivells, relacionades amb la gestió i conservació de la natura i la biodiversitat, els danys al sector primari produïts per la fauna, els animals de companyia i els drets dels animals, l’avaluació ambiental, la delimitació i gestió d’espais naturals protegits i de la Xarxa Natura 2000, la caça, la pesca continental, les espècies invasores i la gestió marina, entre d’altres.
Foto portada: Lynx Edicions