Facebook
Twitter
WhatsApp
LinkedIn

El mercat de Tiana perd compradors

Cada dimarts al matí onze paradetes es situen a la Plaça de la Vila, és dia de mercat. Fruita, pollastre, menjar precuinat, embotit, bacallà, olives, roba per a petits i grans, roba interior i un bassar són els productes que es poden trobar en el mercat de Tiana. És tota una tradició del poble però les vendes han minvat, comenten els venedors.

 

Els motius són diversos. Alguns creuen que la causa és la crisi, que falta gent i que el mercat no està ben ubicat. Proposen el parc de l’Antic Camp de Futbol. També creuen que la gent s’ha fet gran i que cada vegada són més els que se’n va a comprar fora de Tiana.

 

Què hi podem trobar en el mercat?

En Rideuan fa vuit anys que ve cada dimarts a vendre fruita a Tiana. És d’Arenys de Mar. Fa uns anys tenia una fruiteria al seu poble però no acabava de funcionar. Va decidir començar a vendre a diferents municipis, quatre a la setmana. El fet que hi hagi dues fruiteries en el mercat del poble no li preocupa. “Cadascú té la seva clientela”, comenta.

L’altre fruiteria que trobem al mercat és de collita pròpia. Els pares de l’Ivan fa 40 anys que es dediquen a cultivar i vendre productes de la terra. Aquest és el valor afegit de la fruiteria. Conreen cireres, préssecs mongetes, patates, apis, porros, tomàquets entre d’altre productes, segons la temporada. A més de vendre en diferents mercats del Maresme, també tenen una botiga a Arenys de Mar.

 

No només hi ha fruita sinó també embotits del Ripollès. En Jaume Alegre té 28 anys i fa 10 anys va decidir anar-se’n a viure a l’interior, a prop de Ripoll. Es va comprar 11 cabres i va anar aprenent l’ofici. Ara en té 120 i elabora els formatges ell mateix, coneguts com “Formatgeria Palou”.

A part de formatge a la seva parada també s’hi pot trobar altres embotits, mel i mató. Els productes estrella són el formatge curat de llet crua i el mató.

 

“La sonrisa de la aceituna” és un negoci familiar de bacallà, olives, conserves i olis. A la seva paradeta s’hi poden trobar 44 varietats d’olives. La que més triomfa; la sevillana.

 

El Roberto tenia un taller de motos però l’any 2009 amb l’arribada de la crisi, el va haver de tancar. El seu fill feia anys que ja es dedicava a vendre per diferents mercats i el va animar per endinsar-se en aquest món. El negoci els hi funciona bé, comenta. Tot i que les vendes a Tiana han disminuït un 30%.

 

L’última paradeta de menjar que cada dimarts està en el mercat és la de pollastres a l’ast. Tot i que també venen menjars preparats com patates, croquetes, canelons i albergínies. Aquest és un altre negoci familiar que va néixer ara fa 20 anys i que ha passat de pare a fill.

Mercat Tiana 038

En el mercat també s’hi poden trobar diverses paradetes de roba. El Jose fa 10 anys que cada dimarts ve al mercat de Tiana i ven roba tant de dona com d’home. El que caracteritza el seu producte és la proximitat ja que la roba es fabrica a Mataró. Ell és un dels propietaris que ha notat que es ven menys que abans.

Des del passat octubre, dues tianenques,  l’Emma i la seva germana, també van decidir ubicar-se al mercat de Tiana per vendre roba per  a nens però sobretot per a nenes. “És un estil que agrada tant a mares com a filles”, comenta l’Emma. Les dues germanes estaven a l’atur i van creure que era una alternativa viable.

 

De moment el negoci els hi funciona “molt bé”. “La gent que ve una vegada normalment repeteix” comenta la propietària.

En el mercat també hi ha una altre botiga, bastant recent  de roba de dona. La propietària la defineix com “senzilla, bàsica, de cada dia”. Mare i filla van decidir fa pocs mesos emprendre aquest negoci.

 

Estan contentes de com està funcionant i la propietària assegura que “no es poden queixar”, creu que el fet de ser tianenques també els hi afavoreix.

En el mercat també hi ha una parada especialitzada en roba interior. Fa més de 40 anys que la família del Beni Jurado va emprendre el negoci i fins ara s’han dedicat a vendre roba interior. Fins i tot tenen la seva pròpia marca “Jupru”. A part de vendre a Tiana, la resta de dies de la setmana també van a altres municipis.

Per complementar la roba no podia faltar la parada de sabates. La Elia Planas i el seu germà han continuat amb el negoci familiar també. Els seus avis anys enrere venien sabates, el seu pare també i ella des de petita que l’ajudava i fins ara. A la seva paradeta s’hi pot trobat “tot tipus de calçat”, comenta. Segons la temporada van canviant l’estil de les sabates.

Finalment, en el mercat hi ha una parada que és un “bassar”. El propietari comenta que el que més venen són piles de rellotge però recorda que també tenen bijuteria, carteres, moneders, bosses, ulleres de sol, cinturons, fundes de mòbil entre d’altres productes.

Mercat Tiana 041