Facebook
Twitter
WhatsApp
LinkedIn

El ple del cartipàs, punt per punt

Els regidors i regidores de govern

L’alcaldessa serà l’encarregada de la representació local, el desenvolupament econòmic local, els projectes estratègics com el de la transparència, la seguretat ciutadana i la comunicació corporativa, entre d’altres.

El primer tinent d’alcalde, Ricard Fabra, serà el responsable dels àmbits d’economia i hisenda pública, la tresoreria i la gestió d’ingressos, els recursos humans de l’Ajuntament o la oficina d’atenció al ciutadà. A més, Fabra estarà al capdavant de l’àmbit d’informàtica, dins el qual hi ha situat els mitjans de comunicació com Ràdio Tiana, La Local o la revista “Tiana’t”.

Núria Blasco continuarà coordinant la cultura, l’esport i les activitats ciutadanes. Així doncs, serà responsable d’equipaments com la biblioteca, de les festes locals, dels festivals com el Tiana Negra, de les instal·lacions esportives i de la promoció de l’esport. Serà ella, també, la que s’encarregarà de la coordinació dels Consells Municipals de participació ciutadana.

Una de les cares noves d’aquest govern és la de Marta Guàrdia. La regidora republicana portarà l’àrea de benestar i drets socials. Dins aquest departament hi figuren regidories tant importants com les de gent gran, polítiques d’igualtat, joventut, salut o educació.

Com ja es podia preveure, Núria Garcia estarà al capdavant de l’urbanisme, l’espai públic i la sostenibilitat. L’arquitecta s’encarregarà dels projectes d’urbanització, del patrimoni públic del sòl i habitatge, de l’enllumenat públic o de la mobilitat i el transport, entre d’altres.

L’únic regidor que no formarà part de la Junta de Govern, Xavier Doñate, estarà al control del medi ambient. Durant els últims 4 anys ja va estar a l’ombra del regidor de medi ambient, Héctor González, com a comissionat.

 

La majoria: tinents d’alcalde

Quatre dels sis regidors del govern acompanyaran l’alcaldessa, Esther Pujol, en la tinença d’alcaldia. El primer tinent d’alcalde del poble és Ricard Fabra, el seu soci de govern. La número dos dels socialistes, Núria Blasco, serà la segona tinenta d’alcaldia. La tercera Marta Guàrdia i la quarta Núria Garcia.

La funció d’aquests és la de substituir a l’alcaldessa en la totalitat de les seves funcions en els casos d’absència, malaltia o impediment. També ho haurien de fer davant una vacant, fins que prengués possessió del càrrec un nou alcalde o alcaldessa.

 

A la Junta de Govern: tots menys Xavier Doñate

La Junta de Govern Local del proper mandat estarà presidida per l’alcaldessa, Esther Pujol, i integrada per quatre regidors més. Aquests són: Ricard Fabra (ERC), Núria Blasco (PSC), Marta Guàrdia (ERC) i Núria Garcia (PSC). Tots ells cobraran 234 euros per cada sessió, fins a un màxim de 936 euros al mes.

Aquest òrgan s’encarrega del desenvolupament de la gestió econòmica de l’Ajuntament, segons el pressupost aprovat, d’aprovar l’oferta pública d’ocupació, de les contractacions d’obres, de l’atorgament de llicències urbanístiques o d’aprovar els convenis de col·laboració amb altres administracions públiques, entre d’altres.

 

La nova comissió informativa: per la Transició Nacional

Entre les comissions informatives hi ha una novetat destacable. En aquest mandat neix la “Comissió informativa de Transició Nacional”. Aquesta estarà presidida pel tinent d’alcalde, Ricard Fabra, i constituïda per un membre de cada grup municipal. En aquest sentit, Convergència i Unió ha demanat que les decisions que es prenguin en aquesta comissió passin pel ple municipal. El govern ha recordat que serà una “comissió informativa”. Mentrestant, el PP ha assegurat estar “estudiant” la seva assistència en aquesta comissió per no tenir “competències” en aquesta àrea.

La creació d’aquesta comissió hauria estat una de les claus del pacte de govern entre PSC i ERC.

La comissió informativa de presidència estarà presidida per Esther Pujol, la d’administració i serveis centrals per Ricard Fabra, la de cultura, esports i activitats ciutadanes per Núria Blasco, la de benestar i serveis socials per Marta Guàrdia i la d’urbanisme i sostenibilitat per Núria Garcia.

Els membres de cada comissió informativa cobraran 50 euros per assistir-hi. Els seus presidents, però, en rebran 93.

 

Representants més enllà de Tiana

Esther Pujol serà la representant de Tiana en l’Assemblea General del Consorci de la D.O Alella o al “Consorci de Promoció Turística Costa del Maresme”. Mentrestant, Marta Guàrdia ho serà als Consells Escolars. Xavier Doñate es decanta pel medi ambient en consorcis com el del Parc de la Serralada Litoral o de la Serralada de Marina. El regidor també representarà Tiana dins l’Associació de Municipis Catalans. En l’Associació de Municipis per la Independència, però, hi serà Ricard Fabra. Finalment, Núria Garcia tindrà veu a la Junta de Compensació dels Vessants II.

 

 

Els portaveus del poble

Entre el 2015 i el 2019 hi haurà sis grups municipals que representaran els ciutadans i les ciutadanes de Tiana des del ple municipal. Aquests són: El Partit dels Socialistes de Catalunya (4 regidors), Convergència i Unió (3 regidors), Junts per Tiana (2 regidors), Esquerra Republicana de Catalunya (2 regidors), la CUP (1 regidor) i el Partit Popular (1 regidor).

D’aquests grups només 2 formaran el govern: PSC i ERC. Els altres quatre, amb 8 regidors, es queden fent oposició.

Els portaveus dels partits de govern seran Núria Blasco, pel PSC, i Ricard Fabra, per ERC.

Des de l’oposició, faran escoltar la seva veu Olga Rué, per CiU, Isaac Salvatierra, per Junts per Tiana, Àlex Rosa, per la CUP i Diego Parra, pel PP.

 

La data dels plens municipals ordinaris

Els plens de l’Ajuntament de Tiana continuaran celebrant-se el primer dimarts de cada mes. La diferència, però, és que a partir d’ara seran a les 19h. Una idea amb la qual hi ha estat d’acord tots els regidors del ple. Tot i això, Junts per Tiana ha manifestat que els hagués agradat poder consensuar aquesta decisió entre tots.

Al mes d’agost no hi haurà sessions i al setembre tindrà lloc el segon dimarts de mes.

Els regidors i regidores del ple cobraran 243 euros per cada sessió. Aquest import tindrà caràcter de màxim mensual.