Facebook
Twitter
WhatsApp
LinkedIn

El ple recull dues mocions per trobar l’equilibri entre les activitats d’oci al Parc del Dr. Mascaró i el descans del veïnat de la zona

El ple d’aquest dimarts 4 de juny ha comptat amb dues mocions, una presentada per Junts per Tiana i el PSC i una altra pel regidor no adscrit, que han posat sobre la taula el tema de l’equilibri entre l’oci al centre del poble, en concret al Parc del Dr. Mascaró, i el descans dels veïns i veïnes de la zona.

La moció conjunta de Junts i el PSC buscava un pacte de poble per garantir un oci festiu i cultural responsable i respectuós de manera conjunta amb els veïns, les entitats i l’Ajuntament de Tiana. Ambdós grups creuen que “només a través del diàleg i el compromís de totes les parts implicades podrem assolir un consens que permeti la continuïtat de les activitats festives sense afectar la qualitat de vida de la ciutadania”.

Així doncs, els punts clau d’aquesta primera moció són l’equilibri entre el descans dels veïns i el dret del poble a gaudir d’una cultura i d’un “oci responsable, respectuós i fet al poble”; i la cooperació i entesa mútua entre els veïns i veïnes afectats, les entitats organitzadores i l’Ajuntament. L’escrit també inclou com a punt a destacar la manca d’una ordenança de lluita contra el soroll que sigui aplicable, és per això que demanen elaborar una nova Ordenança de Soroll més específica i adaptada a les necessitats de Tiana.

El regidor no adscrit, Albert Sales, es va preguntar per què havien aprovat l’actual ordenança del 2022 si no era aplicable, una qüestió a la qual es va sumar el portaveu d’ERC, Alex Van Boven. Per altra banda, el portaveu del PP, Diego Parra, sí que va defensar que l’actual ordenança era complexa i difícil de fer complir.

Pel que fa a la segona moció, presentada pel regidor no adscrit en suport de la Plataforma d’Afectats del Doctor Mascaró i per la protecció del dret al descans i la convivència ciutadana, recollia les demandes d’aquesta plataforma veïnal sorgida recentment. Algunes de les mesures que contemplava eren realitzar un estudi d’impacte acústic al Parc del Doctor Mascaró per mesurar els nivells de soroll en els dies d’activitat en aquest espai; i establir horaris clars per a l’ús del parc, limitant les activitats sorolloses després de les deu de la nit.

Van Boven va dir que per a ells la moció de Junts i PSC era una moció política, mentre que la presentada en nom de la plataforma els semblava més “raonable i honesta”; i va afegir que no considerava que el que passava al Parc del Dr. Mascaró fos un problema puntual, perquè les activitats s’havien “multiplicat exponencialment”.

Parra va donar suport a les dues mocions, defensant que “poden ser compatibles, no es contradiuen, el que li falta a una ho diu l’altra”. Santiago va dir que davant d’aquesta situació “hem de tenir empatia amb tots” tant amb els veïns com amb les entitats.

La portaveu de Junts per Tiana, Eulàlia Serrat, va dir que amb aquestes dues mocions s’havia vist “qui ha buscat parlar i qui ha buscat consensos”. Sales va respondre que el govern havia actuat “quan la cosa ja ha passat”, quan hauria d’evitar que passés, i va defensar que la seva moció havia sigut un mandat veïnal i que ell només havia actuat de canalitzador. De fet, durant el debat van poder intervenir dos membres de la Plataforma d’Afectats del Dr. Mascaró, la Berta Tartera i en Santiago Iranzo. Segons l’alcalde, va ser la primera vegada que es feia servir el reglament de participació ciutadania per incloure la intervenció dels veïns al ple. Ambdós van defensar que no s’oposen a la vida cultural del poble, sinó que busquen el seu dret al descans en una situació “estructural i cronificada en el temps”.

De fet, la Berta va afegir que havien detectat que, a partir del 2022, hi ha hagut un increment destacat de les activitats. Segons el Santiago, això fa que el seu dret al descans estigui “repetidament vulnerat”.

L’alcalde de Tiana, Isaac Salvatierra, va admetre que hi havia una sobrecàrrega d’activitats al Parc del Dr. Mascaró i va proposar com a solució treballar sobre un calendari anual per veure on es fan les activitats i redistribuir-les territorialment. El batlle va afegir que entenien que les molèsties ja fa temps que s’arrosseguen i que les queixes no són noves.

La moció de Junts i PSC es va acabar aprovant amb el suport del PP, mentre que la moció del regidor no adscrit només va rebre els vots d’ERC i el PP i no va poder tirar endavant.