Facebook
Twitter
WhatsApp
LinkedIn

El projecte d’investigació que finança Tot per tu demostra l’eficàcia en ratolins d’un nou fàrmac per disminuir la formació de metàstasis

El passat 4 de febrer, la Luisa i el Marc van engegar la iniciativa de col·laboració solidària “Tot per tu” per ajudar a finançar el projecte d’investigació del grup de Càncer i Malalties Hematològiques Infantils del Vall d’Hebron Institut de Recerca (VHIR). Tal com ens recorda en Marc, la investigació es centrava a conèixer millor el procés de la metàstasi en els sarcomes infantils per aconseguir inhibir-lo mitjançant el bloqueig d’un dels elements clau d’aquest procés, una proteïna anomenada Integrina-alfa9:

 

Ara, des del VHIR han anunciat un gran avenç. El dimecres 23 de novembre van publicar que l’estudi que havien realitzat conjuntament amb l’empresa biotecnològica BCN Peptides ha demostrat l’eficàcia en ratolins d’un nou fàrmac, el pèptid sintètic RA08, per disminuir la formació de metàstasis en càncer infantil i càncer de mama. Així és com en Marc va rebre la notícia:

 

Al VHIR, aquest projecte d’investigació es va iniciar gràcies a un ajut de La Marató de TV3 dedicada a les malalties minoritàries l’any 2009, que va comptar posteriorment amb ajuts d’ACCIÓ/FEDER (RIS3CAT) i l’Instituto de Salud Carlos III. A nivell no institucional també ha comptat amb el suport de la Fundació Albert Bosch, de l’Associació Mi compañero de viaje, de l’Abidal Foundation i de l’Associació Tot per tu. En Marc explica que el grup de recerca els va traslladar el seu agraïment pel seu suport financer:

 

I és que “Tot per tu” ha aconseguit recaptar en menys d’un any 18.000 euros:

 

En Marc avisa que les donacions encara estaran obertes fins a finals de desembre:

 

Per primera vegada, aquest treball ha demostrat en models preclínics que la inhibició farmacològica de la proteïna Integrina-alfa9 amb el pèptid RA08 redueix de forma significativa la formació de metàstasis, millorant la supervivència tant en models de ratolí de rabdomiosarcoma i neuroblastoma, com també de càncer de mama:

 

El treball, publicat a la revista Cellular and Molecular Life Sciences, ha comptat amb la col·laboració dels Serveis d’Oncologia i Hematologia Pediàtriques, Cirurgia Pediàtrica i Anatomia Patològica de l’Hospital Universitari Vall d’Hebron i de l’Institut de Biomedicina de Sevilla (IBiS).

“Un dels valors afegits d’aquest estudi és que, a part de descriure un mecanisme biològic rellevant per a la metàstasi, es testa també l’efecte antimetastàtic d’un nou producte farmacològic que ha donat uns resultats excepcionals en models animals i que pot tenir un alt impacte en la prevenció de la metàstasi”, ha afirmat el Dr. Josep Roma, investigador principal del grup de Càncer i Malalties Hematològiques Infantils del VHIR.

Des del Vall d’Hebron Institut de Recerca expliquen que els investigadors han analitzat el paper de la proteïna Integrina-alfa9 en la invasió tumoral en cèl·lules i models de ratolí de neuroblastoma i de rabdomiosarcoma, dos dels tumors infantils més freqüents. Això els ha permès identificar que aquesta proteïna juga un paper clau en la metàstasi d’aquests tipus de càncer infantil i com s’uneix a proteïnes ADAM per permetre l’adhesió de la cèl·lula tumoral amb el seu entorn.

La Dra. Berta Ponsati, CEO de BCN Peptides, ha afegit que “en el marc d’aquest treball col·laboratiu, l’empresa BCN Peptides hadissenyat i està desenvolupant un nou fàrmac peptídic, anomenat RA08, dirigit a interferir en la unió entre la ITGA9 i les proteïnes ADAM per tal de bloquejar la invasió de les cèl·lules metastàtiques a altres òrgans.”

“Segons els resultats obtinguts, la inhibició de la ITGA9 podria ser una estratègia terapèutica prometedora per evitar l’establiment de metàstasis en diferents tipus de tumors. Si el RA08 s’administrés com a complement a les teràpies estàndard, podria millorar la supervivència dels i les pacients”, conclouen el Dr. Josep Roma i la Dra. Berta Ponsati.