Facebook
Twitter
WhatsApp
LinkedIn

El PSC homenatja l’exalcalde Rafael Ballús

Amics i companys polítics de l’exalcalde socialista Rafael Ballús, que va morir ara fa tot just 10 anys, han estat els encarregats de recordar, en un emotiu acte al Casal aquest divendres, la seva figura. Ballús va ser el primer alcalde democràtic de Tiana després de la dictadura de Franco.

L’acte ha estat moderat per Josep Pisa, amic personal de l’exalcalde socialista, que va recordar la figura de Ballús. A l’homenatge també hi havia Francesc Riera, Josep Massó i Ferran Almeida, membres del primer grup municipal socialista a Tiana sorgit de les urnes el 1979.

L’homenatge ha comptat amb altres companys de formació, com l’exdiputat Rafael Madueño. També, un altre bon amic i company de Ballús des dels temps difícils de la dictadura: Joan Tartera, que es va emocionat molt recordant la figura de Ballús.

“Fills polítics” de’n Ballús

Tots els presents a l’acte del Casal s’han declarat “fills polítics” de Rafael Ballús. Entre emocions i sentiments a flor de pell, tothom ha recordat aquesta figura tan important pel PSC de Tiana, les seves fortes conviccions, el seu caràcter, la seva responsabilitat i la seva manera de fer.

Per tot això, alguns dels assistents han demanat que se li faci un reconeixement institucional, altres han volgut destacar el seu vessant més personal. El que queda clar és que, en qualsevol cas, Rafael Ballús ha estat un personatge clau a la història política de Tiana.

Per acabar l’acte, Ferran Almeida ha volgut matisar que en Rafael “no estaria gaire d’acord amb la situació actual del partit”. Ha finalitzat amb una frase de Miquel Martí i Pol: “tot està per fer i tot és possible”

 

Ballús, primer alcalde després del franquisme

El 19 d’abril de 1979 arribava a l’alcaldia de Tiana Rafael Ballús. Així, es convertia en el primer alcalde escollit democràticament després del franquisme Va ser alcalde de Tiana des de les primeres eleccions municipals fins l’any següent perquè no es van entendre amb el regidor del PSUC en la votació dels pressupostos. Ell mateix ho recordava al programa especial dels 25 anys d’ajuntament democràtics a Ràdio Tiana. Escoltem-lo en aquesta gravació:

 

Ballús ha estat un dels impulsors del patronat de l’habitatge i del canvi de qualificació urbanística de terenys de Tiana.

Rafel Ballús, asseguren els seus, era molt més que un polític. Va ser president durant 10 anys a la Catequística parroquial. Dels 7 als 14 anys estudiava a l’escola de Sant Joan de Déu. Acabada la guerra, el 1939, torna a Tiana on participa a les obres de teatre com apuntador i als musicals com a pianista. L’any 1947 és escollit president de la Catequística. D’aquella època és la creació de la Revista Tiana, la construcció de les aules annexes a la sala de teatre o la pista de bàsquet municipal.

Rafael Ballús va morir el 2005. Al seu enterrament, a la parròquia de Tiana, hi va assistir el president de la Generalitat, el també socialista Pasqual Maragall, que va disculpar-se per no poder assistir a l’acte d’aquest divendres a Tiana.

Des del 2010, Rafael Ballús té un carrer a Tiana, a la zona de l’avinguda Creu de Terme.