Ens trobem a les acaballes de la temporada del calçot, un dels aliments més populars durant l’hivern. El propietari del Restaurant Can Roca, Jordi Sicras, ha donat a conèixer aquesta hortalissa tan sol·licitada a Ràdio Tiana.
Tot i que el calçot és originari de Tarragona, concretament de la zona de Valls, el del Maresme és més dolç. Aquest fet té lloc gràcies a la combinació del clima, la proximitat del mar i els elements que componen la terra. A més, per explicar el per què d’aquesta popularitat, Sicras hi afegeix un element: el sauló.
El sauló també fa que al Maresme es produeixin vins de molt bona qualitat.
Els productors tianencs
A Tiana hi ha 4 productors de calçots: Jordi Parra, Josep Rosés, del Sindicat, Andreu Gel i el Restaurant Can Roca. El Restaurant es dedica al conreu de calçots des de fa 15 anys. Des d’ençà s’ha convertit en un rellevant actor en el mercat d’aquest aliment. Tot i que enguany hi haurà una producció menor que la xifra de l’any passat, Can Roca produirà prop d’ 1.400.000 calçots. Pel que fa al conreu de l’hortalissa, aquesta és conreada pel propi propietari i uns assalariats que l’ajuden.
Sicras comenta què fan amb el producte que obtenen:
Tot i que el calçot es comença a sembrar a finals d’agost, els més admiradors de l’hortalissa no els poden degustar fins al mes de novembre. Sicras explica l’inici i la fi de la temporada d’aquest aliment.
A Can Roca no només es dediquen al conreu de calçots, ja que quan acaba la temporada comencen a treballar la terra per a obtenir-ne mongeta tendra, mongeta seca i tomàquet.
Aquest més de març les entitats aprofiten per celebrar calçotades: diumenge 15 el “Coro” organitza una calçotada a la catequística i el dia 12 la Llar de Persones Grans la organitza al Restaurant Can Roca.