Facebook
Twitter
WhatsApp
LinkedIn

La valoració de l’any, segons els polítics

Govern: PSC

El 2014 ha estat un any de consolidació segons l’alcaldessa de Tiana Esther Pujol. Ha parlat de diversos aspectes: de la solvència econòmica de l’Ajuntament, dels compromisos electorals i de nous compromisos.

Regidors del PSC al ple municipal
Regidors del PSC al ple municipal

Pel que fa l’economia, Pujol creu que aquest any ha arribat el sanejament econòmic de l’Ajuntament. Un fet que, segons l’alcaldessa, ha permès mantenir els serveis públics i augmentar les ajudes socials en els pressupostos del 2015. A més, ha destacat que s’hauria aconseguit durant un mandat molt complicat per la situació econòmica global i on administracions com la Generalitat haurien deixat els ajuntaments “abandonats”.


 

Esther Pujol ha explicat que el seu govern ha fet un “esforç important” per rebaixar l’endeutament. A finals d’aquest any el deute de l’Ajuntament és d’un 55%, de més de 5.100.000 euros. Una dada 20 punts inferior a la de principis del 2013, quan l’endeutament era del 76% i es devien 6.700.00 euros.


 

L'alcaldessa Esther Pujol en un ple municipal
L’alcaldessa Esther Pujol en un ple municipal

L’alcaldessa també ha parlat d’obres. Ha valorat positivament les intervencions de millora que s’han fet als “barris” o a les “zones frontereres”, com la Virreina, la Bòbila Jordana o els Vessants, a través del projecte “Tiana ets tu”. Aquest 2014 també s’ha aprovat la ordenança d’un dels plans urbanístics del seu govern, la del “Retrobem-nos”: que vol regular el trànsit de vehicles al centre de la localitat i donar prioritat als vianants. D’aquest projecte s’han fet les primeres obres, com l’ampliació de l’aparcament del costat de l’església o les millores a la part alta del carrer Sant Cebrià. Esther Pujol també ha explicat que treballant per la pacificació han “escoltat” els experts que han recomanat fer l’obertura del passeig de la Vilesa. Aquest any, doncs, també culmina una de les obres més importants per al poble, segons l’alcaldessa.


 

Sobre els compromisos del seu govern, Esther Pujol ha recordat que durant aquest any han complert amb la millora de la connectivitat: fent arribar la fibra òptica i el wimax; amb la tarifació social de l’Escola Bressol i amb el servei de promoció econòmica: dedicant seminaris als emprenedors, col·laborant amb l’Associació de Comerciants del poble o negociant amb Montgat per treballar conjuntament amb el seu servei de promoció econòmica.

 

Govern: ERC

El tinent d’alcalde i portaveu d’Esquerra Republicana, Jordi Gost, també parla del 2014 com d’un any de consolidació. D’aquesta manera s’ha referit a les “polítiques de contenció de la despesa” que, segons Gost, han conduït l’Ajuntament cap a una situació econòmica més positiva. A més, afirma que aquest “esforç” econòmic ha servit per garantir i, també, ampliar els serveis bàsics i les polítiques socials.

 

Regidors d'ERC
Regidors d’ERC

En aquest sentit, Jordi Gost, creu que el seu govern ha tirat endavant intervencions a tot nivell. S’ha referit a regidories com la d’educació. Gost explica s’han mantingut diversos projectes educatius i s’ha donat suport als centres escolars i a les seves AMPA. Ha recordat les millores i reformes que s’han fet a l’escola Tiziana, el que hauria suposat un “esforç” per l’Ajuntament davant el que considera un “suport nul i inexistent” del Departament d’Ensenyament de la Generalitat. A més, un dels projectes que ha destacat d’aquest 2014 ha estat el Consell d’Infants.

 

Jordi Gost al ple municipal
Jordi Gost al ple municipal

El tinent d’alcalde ha valorat positivament altres actuacions “més grans” com són les obres d’obertura del passeig de la Vilesa. Ha explicat que les negociacions del seu govern amb administracions com la Diputació de Barcelona han estat importants per poder assumir el cost d’aquestes obres. A més, ha insistit que la filosofia d’Esquerra Republicana i del PSC ha estat la de “canviar la mobilitat al poble” i la de “donar prioritat als vianants”. Així doncs, creu que el projecte de pacificació del centre n’ha estat un primer pas i confia que tingui continuïtat. Tot i això, assegura que el “Retrobem-nos” és un procés que està obert i que es pot anar “perfeccionant”.

 

Oposició: CiU

Si el grup de Convergència i Unió va acabar l’any 2013 criticant una “manca d’actuacions” per part de l’equip de govern, aquest 2014 conclou dient que sí que n’hi ha hagut. S’han referit a la nova ubicació de la Petanca, a les millores de la part alta del carrer Sant Cebrià o a l’inici de les obres d’obertura del passeig de la Vilesa. Aquestes últimes, segons el grup, han estat les més importants pel poble. Tot i això, creuen que s’haurien engegat de manera “oportunista” i “electoralista”. El portaveu de CiU, Enric Nolis, afirma que en tot aquest procés hi ha mancat la comunicació, tant amb els grups de l’oposició com amb els veïns.

 

Els convergents diuen que tota la feina que s’ha fet al voltant del projecte de pacificació del centre del poble es podria haver estalviat. Ho qualifiquen com una “maniobra de distracció”.

Enric Nolis al ple municipal
Enric Nolis al ple municipal

Els regidors de CiU creuen que davant una millora de la situació econòmica, l’Ajuntament hauria d’incrementar les ajudes socials o rebaixar la pressió fiscal dels veïns.


 

Des de Convergència asseguren haver estat un grup que ha ofert la seva col·laboració al govern però que no ha rebut cap tipus de receptivitat. Creuen que l’acció d’aquest continua bastant-se amb el suport del Partit Popular.

Regidors de CiU
Regidors de CiU

CiU valora el 2014 com un any important i històric per Catalunya pel que fa el procés sobiranista i la celebració del 9N. Reconeix la tasca d’entitats com l’Assemblea Nacional Catalana de Tiana. A més, també s’han referit a la feina engegada per la Llar de persones grans. L’augment del número de socis i de les activitats ha estat un “èxit” de l’actual junta directiva, segons expliquen.

 

Oposició: Gent pel Progrés de Tiana

D’improvisació. Així és com el grup municipal de Gent pel Progrés de Tiana defineix l’acció de govern durant el 2014. Si al 2013 acabaven l’any dient que mancava un “pla de govern” i uns “objectius clars”, enguany mantenen aquesta crítica. Projectes que aquest grup ha defensat, com l’obertura del passeig de la Vilesa o la construcció d’un consell de mitjans de comunicació, diuen que arriben tard. Ho ha explicat el regidor Ferran Pascual.

 

El regidor Ferran Pascual
El regidor Ferran Pascual

També han parlat de transparència. Gent pel Progrés de Tiana manté que hi ha molta feina a fer per convertir l’Ajuntament en una administració oberta a la ciutadania.

 

Així doncs, segons els regidors d’aquest grup de l’oposició, “tot continua amb la mateixa dinàmica”. Creuen que “ha faltat compromís, participació i voluntat de consens”. Expliquen que la informació econòmica els ha arribat tard i que els hagués agradat participar en algunes decisions. En aquest sentit, diuen que podrien haver treballat conjuntament per “enfocar” el projecte de millora de la mobilitat del centre, que des de l’Ajuntament s’ha anomenat “Retrobem-nos”.

Regidors de Gent pel Progrés de Tiana
Regidors de Gent pel Progrés de Tiana

Respecte la situació econòmica de l’Ajuntament estarien d’acord que en l’actualitat hi ha “un cert equilibri”. Tot i això, creuen que “es podrien haver estalviat” algunes decisions que van augmentar l’endeutament de l’Ajuntament. S’han referit al préstec que es va demanar l’any 2012 per fer front al pagament dels proveïdors, d’1.600.000 euros. En aquests moments, l’amortització d’aquests diners ha fet reduir l’endeutament fins a 20 punts. Ara està situat al 55% i es deuen 5.100.000 euros.

 

Oposició: PP

Pel Partit Popular està molt clara la valoració d’aquest 2014. El seu representant a l’Ajuntament, Manuel Gonzalo, destaca dos temes. En primer lloc, creu que les obres d’obertura del Passeig de la Vilesa han significat una de les actuacions més importants pel poble. D’altra banda, afirma que s’ha fet un esforç molt important per sanejar les finances municipals. Així doncs, el popular creu que ha estat un any que mereix una “valoració positiva pel poble”.

 

Manuel Gonzalo al ple municipal
Manuel Gonzalo al ple municipal

Això sí, hi ha un tema que continua portant “mals de cap” al regidor del PP, tal i com ell mateix explica. Segons Manuel Gonzalo, el projecte de pacificació del centre del poble, el Retrobem-nos, el fa dubtar. Tot i haver votat a favor de l’ordenança per regular el trànsit a la zona, ha tornat a demanar al govern que es repensi el pla i que torni a parlar amb els afectats. Creu que entre tots s’ha de buscar la millor solució i que podrien existir alternatives.

 

Gonzalo ha donat suport al govern en alguns temes tan destacats com aquesta ordenança, l’obertura del passeig de la Vilesa o l’aprovació de l’IBI i la taxa de les escombraries. Tot i això, ha estat un dels regidors que més ha portat la contrària al ple municipal en temes que afecten Catalunya o Espanya. Per exemple, ha estat en contra de la moció que criticava la llei d’avortament de Gallardón o en contra de totes les propostes a favor del dret a decidir. El popular assegura que és un “fidel complidor de la Constitució i de la llei”. Així justifica els seus posicionaments.

 

EMISSIÓ DEL RESUM DE L’ANY:

-Primera emissió: dilluns 22 de desembre a les 20h per Ràdio Tiana (107.2 FM)

-Reemissions: dimarts 23, dimecres 24, dilluns 29, dimarts 30 i dimecres 31. (7h – 9h – 13h – 20h).

 

ESCOLTA’L JA DES DE LA LOCAL: clica aquí