Facebook
Twitter
WhatsApp
LinkedIn

El segle d’or de la novel·la negra en català

“La novel·la negra en català segueix de moda”. Un any després de fer aquestes declaracions a Ràdio Tiana amb motiu de la tercera edició del Tiana Negra, el soci fundador de l’editorial Meteora, Jordi Fernando, es reafirma en aquestes paraules i assegura que el boom del gènere negre és molt més que “una moda passatgera”.

Fernando assegura que aquest creixement va començar “a principis del segle XXI” i cada vegada s’ha fet més evident, amb la publicació de més títols de novel·la negra en català i amb l’entrada de moltes més editorials en aquest gènere. L’editor calcula que actualment, es publiquen “entre 50 i 70 títols per any” en aquesta llengua, ja siguin escrits originalment en català o traduccions d’altres idiomes.

Tot i així, aquest encara és un mercat allunyat de la producció en castellà. Una situació que Jordi Fernando atribueix bàsicament a la demanda.

 

A més, el soci fundador de Meteora considera que les “novel·les de sèrie” han contribuït de manera essencial al creixement del gènere negre en català, ja que provoquen que el lector “s’enamori d’una inspectora o d’un detectiu concret”. D’altra banda, també creu que ha estat fonamental que aquests tipus de llibres hagin evolucionat i que ara ja no atrapin només perquè “hi ha un enigma a solucionar”, sinó que et cridin l’atenció per la seva crítica social o perquè analitzen “per què  els éssers humans tenim tendència a la violència”.

 

Des de l’editorial Meteora també estan captivats pel gènere negre i així ho demostren amb la seva col·lecció Fortuna Negra, on publiquen uns “3 o 4 llibres l’any”. Una col·lecció que, a més, té una incorporació molt recent que es presentarà per primera vegada durant la quarta edició del Tiana Negra: “L’illa sense temps”, d’Esperança Camps. Jordi Fernando encara no pot avançar gaire sobre aquesta novel·la però si que ha explicat que l’acció transcorre entre Menorca i València.

 

Però el compromís més evident de Meteora amb la novel·la negra es demostra a través de la seva implicació com a editorial col·laboradora en el festival de Tiana. Una tasca amb la que el Jordi Fernando assegura que ja tenen experiència, tot i que assenyala que “encara tenen nervis” perquè “any rere any s’emboliquen en coses noves que suposen un risc”. És el cas, per exemple, del bus que s’ha habilitat en aquesta edició per portar gent des de i fins a Barcelona.