Facebook
Twitter
WhatsApp
LinkedIn

El “Tiana Antica” viatja de l’Edat Mitjana al Classicisme

“Cançons antigues de ma terra, qui us ha donat dolçor i aspresa que s’emporta el cor de qui hagi tingut la ditxa de dormir-se al so de vostres aires…”. Amb aquestes paraules de Jacint Verdaguer es presenta el “Tiana Antica 2015”. El XVIè Festival de Música Antiga de Tiana acollirà els dos propers caps de setmana a Hirundo Maris, Musica Reservata de Barcelona, Marju Vatsel i la Ferlandina, que tancarà el festival.

El Festival difon les corrents més importants de la música occidental des dels inicis. La música del “Tiana Antica” va des dels orígens fins a la frontera del Classicisme, la mort de Wolfang Amadeus Mozart. El president de Visigòdia, Llorenç Blasi, comenta que el Festival se celebrarà durant quatre dies, un per cada una de les corrents més importants de la història: Edat Mitjana, Renaixement, Barroc i principis del Classicisme.

El primer dia, el 23 de maig, Hirundo Maris interpretarà cançons de tradició arrelada als orígens. Ho faran amb instruments poc habituals com l’arpa medieval, l’arpa triple barroca o el colascione. Llorenç Blasi explica al detall què interpretaran.

 

El dia 24 de maig, el “Tiana Antica” ofereix música del Renaixement de la mà del grup Musica Reservata de Barcelona. Blasi descriu el que tocaran com una “perla”, ja que cantaran una peça a vuit veus a cappella. Assegura que aquest estil és una “joia de la música coral del Renaixement”.

Marju Vatsel és una fortepiano que interpretarà cançons de W. Amadeus Mozart i F. Joseph Haydn el dia 30 de maig. I finalment, el grup que tancarà el Festival d’enguany La Ferlandina. Blasi creu que serà “un esclat de ritme del Barroc”.

 

Amb la tradició grega hi havia les declamacions, per això en el concert de La Ferlandina hi haurà un un actor que introduirà textos de Salvador Espriu, André Gide i Jorge Luis Borges.

 

La novetat: un taller de cal·ligrafia

Com a novetat d’enguany, el 24 de maig al matí el “Tiana Antica” ha organitzat un taller de cal·ligrafia de la mà de Keith Adams i la seva dona Amanda Adams. Ell és un llicenciat en cal·ligrafia oriental, concretament xinesa. Keith Adams és qui ha dissenyat el logotip del “Tiana Antica” i la cal·ligrafia de Visigòdia, ell també ha estudiat els manuscrits de la Cartoixa de Montalegre. En el taller de cal·ligrafia esculpiran en canyes i dibuixaran una cap lletra entre d’altres coses. Blasi comenta que la música antiga és el “pal de paller” del Festival però que al voltant de la música hi havia vida i gent que feia vida i també escrivia.

Amb motiu del Festival, el forn Aixelà, ja està preparant els visigodí. Unes pastes dolces que només es preparent un cop l’any coincidint amb el “Tiana Antica”. El visigodí és una pasta del s.VI “reinventada” comenta en Llorenç Blasi.

El XVIè Festival de Música Antiga de Tiana se celebrarà el proper cap de setmana dies 23 i 24 de maig i el cap de setmana del 30 i 31 de maig. Podeu consultar el programa sencer aquí.

TianaAntica20151