Facebook
Twitter
WhatsApp
LinkedIn

Els Bandabòlit s’afegeixen al Dia Sense Música

Aquest dimecres s’ha pogut veure un espectacle molt particular a Tiana. Alguns membres del conjunt musical Bandabòlit s’han reunit a la Plaça de la Vila amb els seus instruments però, tot i així, l’únic que es podia escoltar al seu voltant era silenci absolut.

L’acte simbòlic del grup tianenc ha format part del Dia Sense Música, una iniciativa d’abast estatal per protestar contra l’IVA cultural del 21%. Així, durant aquest 20 de maig, s’ha proposat que ningú toqués música en directe a les sales de concerts o els actes de campanya i que el fil musical d’hotels i ràdios s’aturés per complet. L’elecció de la data es deu a que aquest dimecres s’entregaven les 250.000 signatures que s’han recollit a través de la plataforma Change.org en contra del tipus impositiu de la cultura.

Segons Josep Maria Armiñana, membre de Bandabòlit, ells s’han adscrit als actes i al manifest perquè consideren que el 21% d’IVA no és justificable si es compara amb el percentatge d’altres sectors.

 

Armiñana ha volgut recordar que cada vegada hi ha menys persones disposades a pagar el preu d’una entrada a un concert  i que només una petita part d’aquests guanys van al músic. Una situació que fa que el sector professional de Bandabòlit s’estigui veient amb dificultats econòmiques molt serioses.

 

Fa unes setmanes Mariano Rajoy va assegurar que, en el futur, no descartava baixar l’IVA cultural fins a un 10%. Tot i així, Armiñana desconfia d’aquestes afirmacions i considera que “un cop aplicat i amb una majoria absoluta” és molt improbable que el govern decideixi fer un pas enrere. A més, recorda que l’ideal seria que l’impost cultural fos encara inferior, situant-se al 4%  que s’aplica a altres països com Holanda.

Malgrat que confia poc en el govern, Josep Maria creu que és necessari que els músics es posicionin amb accions com el Dia Sense Música i espera que a la llarga aquestes tinguin algun efecte real.

 

El membre de Bandabòlit, però, lamenta la desinformació que hi ha hagut sobre els actes d’aquest dimecres. Assegura que havent coincidit amb les eleccions municipals “sembla que no existeixi res més al món”. Per això, tot i que se’ls hi han unit artistes com Serrat, els Manel o Rosendo, considera que no hi hagut gaire ressò als mitjans.