Facebook
Twitter
WhatsApp
LinkedIn

El Tiana Negra manté encesa “la flama de la literatura negra” un any més

El cinquè aniversari del Tiana Negra s’ha obert amb els discursos institucionals del director del festival, Sebastià Bennasar, de l’alcaldessa de Tiana, Ester Pujol, i de la directora de la Institució de les Lletres Catalanes, Laura Borràs. Tres discursos que ja són habituals però que enguany han volgut retre un homenatge especial a aquelles persones que ens han deixat durant aquest any i, en especial, al marit de l’Anna Maria Villalonga.

Borràs ha assegurat durant el seu discurs que “la literatura negra està més viva que mai, per molt que els escriptors insisteixin en matar més i més cada vegada que escriuen”. De fet, ha destacat que les cinc edicions del Tiana Negra demostren que els lectors d’aquest tipus de novel·la són un públic “consolidat i fidel” i que els escriptors de casa nostra ja són “molt potents”.

 

La directora de la Institució de les Lletres Catalanes ha volgut destacar també que l’alcaldessa va “saber captar una necessitat” de la literatura en català i que, per això, va decidir tirar endavant aquest festival. Un festival que, segons ella, ha evolucionat de manera extraordinària durant els seus cinc anys de vida, apostant sempre per la innovació.

 

A part, Laura Borràs també destaca que l’efecte de “taca d’oli” que està expandint els festivals de literatura negra per molts municipis catalans és positiva, tot i que suposa que quan es passi el boom actual només sobreviuran aquells amb més força i més consolidats.

 

L’alcaldessa de Tiana, per la seva banda, ha fet referència a moltes de les frases i diàlegs mítics que s’han creat durant els cinc anys del festival. Des del dubte que li va quedar a una persona del públic sobre si “Pedrolo va anar o no a un dels sopars d’Ofèlia Dracs?” fins a la afirmació de què “a vegades la literatura serveix per arreglar coses” de l’Anna Maria Villalonga.

De fet, Ester Pujol ha destacat que, en els seus cinc anys de vida, el festival ha generat milers de comentaris a les xarxes socials, a part d’una cinquantena d’entrevistes telefòniques i una vintena d’aparicions televisives. Una popularitat creixent que, segons l’alcaldessa, “ara els situa en el llindar entre morir d’èxit o continuar amb la mateixa força”. Tot i així, Pujol espera que arribin fins a la desena edició. Per això, ha fet una crida a les grans institucions públiques perquè els hi ajudin a fomentar la cultura amb aquest i altres esdeveniments.

Finalment, Sebastià Bennasar, que ha obert el festival, ha volgut senyalar que aquest cinquè aniversari “dóna constància que els somnis, quan es fa feina, s’acaben complint”. A més, ha llegit un manifest per homenatjar als grans mestres del gènere i per destacar la importància de què “la gran qualitat dels nostres escriptors” es mostri de portes enfora.