Facebook
Twitter
WhatsApp
LinkedIn

El tianenc Pau Muñoz investiga un nou mètode anticàncer

Aquest dijous se celebra el Dia Mundial contra el Càncer. La lluita contra aquesta malaltia no s’atura i, per això, cada dia són molts els investigadors que dediquen hores de treball i estudi per trobar la cura que pugui salvar vides. Un exemple el trobem en un equip d’investigadors de la Facultat de Medicina de la Universitat Autònoma de Barcelona, del qual en forma part el tianenc Pau Muñoz.

Sota la direcció de José Miguel Lizano, de l’Institut de Neurociències, i del Departament de Bioquímica i Biologia Mol·lecular de la UAB, aquests investigadors podrien haver trobat una solució al càncer.

Pau Muñoz entrevistat per Francesc Andrés a Ràdio Tiana
Pau Muñoz entrevistat per Francesc Andrés a Ràdio Tiana

Dins aquest equip també s’hi troba l’empresa Ability Pharmaceuticals, fundada per un altre tianenc, en Carles Domènech.

En què consisteix l’avenç en què treballen

Fins ara, es coneix que un tumor sorgeix per l’alteració de les cèl·lules, que canvien radicalment el seu funcionament i ataquen l’organisme fins a afectar-lo irreparablement. El tractament més utilitzat actualment és l’apoptosi, una inducció de mort cel·lular que pretén eliminar els tumors. El problema és que algunes de les cèl·lules són capaces de trobar mecanismes de defensa i no totes moren. Ho explica Pau Muñoz:

 

El grup d’investigadors de l’Autònoma es troba immers en l’estudi d’un compost que redueix la mida dels tumors. És amb el que treballava també Ability Pharmaceuticals.

Aquest nou tractament s’anomena autofàgia i es tracta d’un procés natural que fan totes  les cèl·lules. La diferència és que només afecta les alterades, fent que depenguin d’un procés de reciclatge que les col·lapsa i, així, acaben morint per elles mateixes:

 

Encara està per veure si les cèl·lules tumorals desenvolupen un mecanisme de resistència a l’autofàgia, com ja succeïx amb l’apoptosi. Fins ara s’ha provat amb pacients en fases molt avançades de càncer i amb poques opcions de poder corregir aqusta situació. Els resultats han estat molt prometedors.

 

El que  està per veure és si la millora es deu exclusivament a aquest tractament o hi ha altres factors. En aquesta fase es troba l’estudi, que anirà trobant més respostes a mesura que es pugui provar amb més pacients. Aleshores es veurà si tots els resultats són igual de positius.

En aquest procés, l’empresa de Carles Domènech ha estat clau pel suport que ha donat als investigadors de la UAB. La simbiosi empresa – universitat costa de fer-se efectiva, i Muñoz en valora la voluntat:

 

El proper objectiu és trobar la dosi adequada per eradicar completament els tumors. El camí cap a la cura definitiva del càncer podria trobar-se una mica més aprop.