El de massapà és el de la recepta original del Tortell de Reis i també el que té més èxit entre els veïns i les veïnes de Tiana. Entre la resta de varietats que s’hi ofereixen, el de nata també seria un dels que més agrada. “El de massapà és l’estrella, amb els anys hem anat incorporant peces amb crema o nata però la gent segueix volent el clàssic”, explica la responsable de Ca l’Aixelà, Georgina Aixelà. Des del forn Can Pau, Pilar Solà diu: “Cada vegada els gustos van canviant i ara també es demanen molt de nata, de crema o de trufa però el tradicional és el de massapà”.
La tradició es manté a Tiana
Aquesta és una tradició catalana molt arrelada en municipis com Tiana. “El compren cada any, el Tortell no es perd i que no es perdi”, ha comentat Solà. Una opinió que comparteixen des de l’altra pastisseria del poble: “Tiana segueix sent un poble molt de tradicions i costums, sempre s’han mantingut”.
El Tortell de Reis és un pastís de brioix i en forma d’anella típic a Catalunya, on hi destaca la fruita confitada i el sucre de llustre. Georgina Aixelà ens ha explicat una altra de les característiques d’aquestes postres: “la gràcia del Tortell és que a dins hi ha una fava i un Rei, la tradició diu que qui es troba el Rei és coronat i a qui li toca la fava ha de pagar el Tortell”.
Els pastissers treballen de valent
Perquè tot estigui a punt a la taula, els pastissers del poble passaran, de nou, més hores treballant als forns: “Aquella nit dormen molt poc perquè han de començar a coure molt aviat, és un producte que es comença a fer el dia anterior i que es cou aquella mateixa matinada”, ha assenyalat Aixelà.