Aquest dimarts 15 de març ha començat la primera jornada de vaga convocada per la comunitat educativa de les cinc que hi ha previstes per aquest mes. A Barcelona ha tingut lloc una manifestació multitudinària convocada per set sindicats que ha reunit a 22.000 assistents segons la Guàrdia Urbana i 40.000 persones segons el sindicat CCOO.
Una de les gotes que ha fet vessar el got dels docents catalans han sigut els canvis en el calendari escolar que va anunciar el conseller d’Educació, Josep Cambray, que preveuen que de cara al curs que ve es reprenguin les classes el 5 de setembre a infantil i primària i el 7 a ESO, batxillerat i FP i s’apliqui jornada intensiva durant tot el mes de setembre.
El descontentament, però, ve de lluny, amb les retallades i l’aprovació de la LEC, i implica a molts més temes, tal com explica l’Àlex Rosa, professor i un dels docents que s’han sumat a la vaga:
Així doncs, les reivindicacions del sector de l’educació són diverses i van molt més enllà d’un canvi de calendari. Volen, per exemple, que es faci efectiva la inversió del 6% del PIB en educació, tal com marca la llei; implantar millores laborals que permetin estabilitzar la plantilla i reduir ràtios; defensar la immersió lingüística i retirar el nou currículum que farà desaparèixer la Filosofia de l’ESO, redueix al 50% la Tecnologia i aposta per la Religió, entre altres temes.
Rosa lamenta que tant el currículum com el nou calendari són mesures que s’han pres des de la Conselleria d’Educació sense consultar amb la comunitat educativa. És per això que un dels clams principals d’aquestes jornades de vaga és que es produeixi una negociació real i, fins i tot, es demana la dimissió del mateix conseller:
Àlex Rosa també demana el suport de les famílies en aquestes mobilitzacions i reivindicacions:
Aquesta primera tanda de protestes seguirà el dimecres 16 i el dijous 17 de març i es repetirà els dies 29 i 30. A més, el dia 23 hi ha una nova aturada prevista en defensa del català a l’escola.