Facebook
Twitter
WhatsApp
LinkedIn

Esperança Cases: “El feminisme ha de començar per la lluita local”

El darrer divendres 11 de març, des de La Local, vam iniciar una sèrie d’entrevistes a dones tianenques amb motiu del 8M. Després de presentar a l’actriu Berta Galo, avui parlem amb l’Esperança Cases, l’única Mestra Artesana Perfumista del país.

La professió de l’Esperança, la perfumeria artística artesana, és un ofici minoritari i, com a tal, desconegut per molta gent. Per això, l’Esperança explica en què consisteix exactament la seva feina:

 

D’aquesta manera, la seva manera de treballar el perfum és completament oposada a la perfumeria convencional, és a dir, aquella ve de les grans indústries:

 

Així doncs, els perfums de l’Esperança no parteixen d’una lògica de facturació, com els perfums industrials. Ella els defineix com “obres sensorials” que neixen del seu imaginari creatiu, sense tenir en compte tendències ni modes. I sempre estan inspirats per alguna imatge, algun record o algun indret. Per exemple, Tiana ha estat la inspiració d’una de les seves col·leccions:

 

Fins i tot, l’Esperança també s’inspira en èpoques històriques. Una altra de les seves col·leccions està inspirada en prototips de dona del Modernisme: la Dona de Llum (amb una energia captivadora), la Dona de Serenitat (amb una energia familiar), la Dona d’Esperit (amb una energia lluitadora) i la Dona d’Harmonia (amb una energia d’empoderament). En parla de la darrera, la Dona d’Harmonia:

 

A l’Esperança li agrada afegir aquests trets reivindicatius als seus perfums, ja que ella també té un esperit lluitador. De fet, en aquest cas, parlant de l‘empoderament de la Dona d’Harmonia, l’Esperança ha volgut enviar un missatge de defensa del feminisme i la lluita per la igualtat:

 

I és que, en certa manera, l’Esperança ha lluitat durant tota la seva carrera. A més, mai s’ha donat per vençuda tot i les dificultats que ha hagut d’afrontar pel fet de ser l’única Mestra Artesana del País, situació que l’ha obligat a obrir camí a un ofici minoritari tota sola:

 

Malgrat tot, després de més 30 anys de trajectòria, l’Esperança mira al passat i se sent orgullosa del seu procés i els seus èxits: