Facebook
Twitter
WhatsApp
LinkedIn

L’exposició “Tiana per la pau” ens convida a reflexionar sobre la guerra alhora que recapta diners pels refugiats ucraïnesos

El passat dissabte 5 de març, l’Espai Cultural de Junts per Tiana inaugurava l’exposició “Tiana per la pau” amb motiu de la invasió russa a Ucraïna. La mostra col·lectiva, que continua oberta al públic, està constituïda per una sèrie de pintures, textos i escultures d’una quinzena d’artistes tianencs.

Un dels objectius de l’exposició és el de recaptar diners per ajudar als refugiats ucraïnesos que han fugit del seu país. Per aconseguir-ho, alguns dels artistes participants, en col·laboració amb Junts per Tiana, han decidit comercialitzar part del seu art. Per exemple, el pintor Jordi Santamaria ha posat en venda la seva peça a la voluntat. També es pot adquirir la litografia de Raimon Sunyer a un preu de 50 euros. I, per últim, es poden comprar samarretes, per 20 euros, amb el dibuix que exposa Mario Tarragó; un dibuix que, tal com explica el mateix artista, simbolitza un reclam per la pau mundial:

 

A banda del recapte econòmic, però, la segona gran finalitat de l’exposició és deslegitimar la guerra i fer-nos reflexionar sobre la importància de la pau. Per això, cadascun dels artistes que forma part de “Tiana per la pau” ha volgut presentar una obra que llanci un missatge per alimentar aquesta idea.

Un d’aquests artistes és en Marc Soldevila, pintor de paisatges. El seu quadre és un oli sobre fusta pintat l’any 2015, on es retrata el far de Barberia, situat al sud-oest de l’illa de Formentera. En el seu quadre, el far roman solitari sobre un cel blau amb núvols grisosos, i constitueix una panoràmica tranquil·la. En Marc explica per què va escollir aquesta obra per presentar-la a l’exposició:

 

Una altra de les artistes que exposa una de les seves obres per reivindicar la pau és la pintora Teresa Soldevila. L’obra que ha presentat a l’exposició és un retrat de Can Puigcarbó, un dels edificis més icònics de Tiana pels seus elements neoclàssics i eclèctics. L’obra, en aquarel·les, retrata la façana d’aquesta casa, amagada entre xiprers i coronada per un cel blau. La Teresa explica que ha presentat aquest quadre perquè li transmet serenor i pau:

 

L’artista Bianca Batlle també ha presentat una de les seves obres a l’exposició. És un acrílic sobre tela que retrata el ventre d’una dona embarassada fent-se carícies amb les mans. En aquest cas, la Bianca va triar la peça perquè és un retrat de l’amor, un sentiment completament oposat a la guerra:

 

A més, a “Tiana per la pau” també s’exposen obres d’altres disciplines artístiques més enllà del dibuix i la pintura. La poeta Primitiva Reverter és una altra de les artistes que participa en aquesta exposició reflexiva sobre la pau i la guerra, i ho fa amb un missatge molt contundent:

 

L’exposició es pot visitar fins al dia 20 de març: entre setmana, de 17:30 h a 19:30; dissabtes, d’11 h a 13:30 h. I, a banda de les obres mencionades, es poden veure peces de 10 artistes més: Pau Riba, Lola Anglada, Àlex Cervantes, Josep Santilari, Raimon Sunyer, Josep Mª Galceran (Fletxa), Ricard Aymar, Enric Monreal, Miquel Gelabert, Clàudia Winter, Elena Llongueras  i Anna Ferreria.