Facebook
Twitter
WhatsApp
LinkedIn

Els editors reclamen més col·leccions de gènere negre en català

“Sense editors no hi ha mercat i sense mercat no hi ha lectors”. Aquestes paraules del director de la col·lecció Crims.cat, Àlex Martín, reafirmen la importància que tenen les empreses editorials en el procés de difusió de noves obres. Aquesta línia especialitzada en novel·la negra en català es publica a través de l’editorial Alrevés des del 2011.

El director de Crims.cat considera que “el lector de novel·la negra és un lector fidel” i, per això, creu que és necessari fomentar la creació de col·leccions d’altres empreses editorials que se centrin només en aquest gènere i, fins i tot,  en els autors catalans o en les traduccions catalanes d’autors internacionals.

 

L’editor considera que publicar les novel·les sota una mateixa marca permet als lectors conèixer nous autors que potser no s’havien plantejat llegir, no només de Catalunya sinó també d’altres territoris de parla catalana com el País Valencià o les Illes Balears. Un procés de difusió que també pot fomentar que els editors coneguin aquests escriptors i s’interessin per les seves obres.

D’altra banda, Martín afirma que és important que les col·leccions estiguin adaptades als temps que corren i que, per tant, han d’entendre la literatura negra com “un gènere que juga constantment amb altres gèneres, com l’històric o el fantàstic”. Una noció que el director de Crims.cat considera que sempre han tingut molt clara des de la seva col·lecció.

 

L’editorial Alrevés participarà enguany al Tiana Negra per segon any consecutiu. Àlex Martín considera que aquest és “el festival més important per ells”, ja que crea un espai de trobada entre autors i editors que els hi permet debatre sobre la novel·la negra catalana i el seu futur. Un diàleg que el director de Crims.cat considera essencial per incrementar la qualitat d’una literatura que, segons ell, té “autors tan bons o millors com els de la resta del món”.

Per aquest motiu, l’editor considera que “aquests festivals s’haurien de tenir un cop al mes”. Martín també ha afalagat el Premi Memorial Agustí Vehí que l’any passat va guanyar La sang és més dolça que la mel, una obra de Josep Torrent que havien publicat ells. Considera que aquestes iniciatives són essencials per potenciar la feina dels autors i del sector editorial.

 

La col·lecció Crims.cat té, per tant, la intenció de continuar participant en el Tiana Negra així com “en totes les iniciatives del mateix estil que vagin sorgint”.

Si vols saber més coses sobre l’edició del Tiana Negra d’aquest any clica aquí.