Facebook
Twitter
WhatsApp
LinkedIn

Els equipaments i zones arbrades per refugiar-se de la calor a Tiana

El Servei Meteorològic de Catalunya ha emès un avís per calor intensa que arribarà al seu punt àlgid aquest dimarts 11 de juliol entre les dotze del migdia i les sis de la tarda. Segons Meteomar, a Tiana es preveu que la temperatura màxima arribi fins als 32 graus i la mínima no baixarà dels 21.

Davant aquesta onada de calor, cal recordar que l’exposició a temperatures molt altes pot provocar cops de calor, un trastorn amb conseqüències potencialment molt greus. És per això que des del passat 15 de juny i fins al 31 d’agost, l’AMB ha activat la xarxa metropolitana de refugis climàtics, un conjunt d’espais accessibles, públics i d’accés gratuït, que proporcionen confort tèrmic, descans i seguretat davant d’episodis com aquest.

Tiana s’ha adherit a aquesta xarxa i disposa d’un seguit d’equipaments municipals i zones arbrades amb ombra que permeten refugiar-se de la calor extrema. Es tracta de la Llar de les persones grans, Can Baratau, el parc de l’antic camp de futbol, el parc Joan Armengol i Moliner i la plaça Salvador Espriu. A banda, també compten amb refugis climàtics de reforç com la Sala Albéniz, Can Riera o la piscina municipal.

Els refugis climàtics interiors, situats en equipaments municipals, disposen de climatització, de manera que poden garantir unes condicions adequades per apaivagar la forta calor, amb una temperatura que es manté al voltant dels 27 °C.

Els exteriors, en parcs públics, tenen ombres i fonts i disposen d’una regulació tèrmica natural, ja que la presència d’aigua, de vegetació arbòria densa i de terreny permeable actuen com a reguladors de la temperatura i permeten gaudir d’un ambient més fresc. En general, els espais verds amb una presència de vegetació moderada poden tenir uns 2-3 °C (durant el dia) menys que les zones sense vegetació. Aquesta diferència de temperatura s’incrementa després de la posta de sol, sobretot en llocs menys humits, on pot arribar fins a 5 °C, i en alguns casos a 6,5 °C.

Els refugis climàtics de la XMRC poden acollir la població en general, però prioritzen les persones vulnerables a les altes temperatures, com la gent gran, els nadons o els malalts crònics. L’objectiu de la XMRC és que qualsevol persona resident a l’àrea metropolitana de Barcelona disposi d’un d’aquests refugis a menys de 5 minuts a peu des de casa seva.