Facebook
Twitter
WhatsApp
LinkedIn

Els germans Santilari presenten “El Cuadro” a casa

N’han fet presentacions al Museu de Badalona, al Museu Nacional d’Art de Catalunya i, fins i tot, al Thyssen de Madrid. Encara no ho havien fet al poble d’un d’ells, al poble del protagonista. Ha arribat el moment, però, de mostrar-lo davant els tianencs i les tianenques. Parlem dels germans Santilari i del documental realitzat pel director de cinema espanyol David Trueba.

Ell@
Ell@

“El Cuadro” és la pel·lícula que dirigeix el cineasta amb Josep Santilari com a fil conductor de l’argument. El film tracta el seguiment del procés de creació d’un dels seus quadres: Ell@. Una pintura on hi veiem una dona tombada en un sofà rodejada d’eines tecnològiques com un telèfon mòbil, un ratolí d’ordinador i un ordinador portàtil. El propi Josep Santilari ens ha avançat el significat de la seva obra.

 

La incidència de les noves tecnologies

Les noves tecnologies canvien la vida del personatge d’Ell@ però també ho han fet amb l’ofici de pintor. Uns avenços que, tal i com ha explicat Pere Santilari, s’han d’aprofitar. Està convençut que ni la fotografia, ni el cinema ni el vídeo acabaran amb la pintura.

 

Uns pintors sempre realistes

Pere i Josep Santilari són dos artistes definits com a “pintors clàssics que incideixen en la realitat des d’una mirada actual”. Han pintat figures, paisatges i ara treballen, amb especial èxit, el gènere artístic de la “Vanitas”. Una expressió que forma part del “realisme” que sempre han perseguit.


 

Propera parada: Tiana

El cartell de la presentació
El cartell de la presentació

Els dos bessons treballen junts al seu estudi de Montgat però a casa els separa la frontera entre Montgat i Tiana. El tianenc és Josep Santilari. Defineix el seu municipi com un “poble d’artistes” i d’aspecte semblant a la Toscana.


 

El director David Trueba va començar a rodar aquesta pel·lícula a finals del 2007, la va finalitzar al 2009 i es va estrenar al 2013. Ara és el moment de presentar-la a Tiana. “El Cuadro” es projectarà aquest diumenge 22 de març a la Sala Albéniz. Els espectadors, a més, podran compartir impressions amb els germans Santilari. El quadre Ell@ també es pot visitar fins el proper 25 d’abril a la sala Artur Ramón de Barcelona.