Facebook
Twitter
WhatsApp
LinkedIn

El Consell d’Infants: una porta al món dels grans

Es reuneixen un cop al mes per debatre sobre temes del municipi. Tenen entre 10 i  12 anys i formen el Consell d’Infants. L’Ajuntament ja ha rebut algunes “recomanacions” i les ha recollides. En Néstor diu que li agrada anar al consell dels infants perquè pot “decidir sobre coses del poble”. La Quer també coincideix en dir que li agrada ser membre del consell perquè s’ho passen molt bé, fan activitats i hi ha molt bon ambient entre els companys.

Són dos dels nens que formen el Consell d’Infants. Un espai de participació i debat on els nens i nenes de Tiana poden decidir sobre temes del poble. Aquest projecte, segons Jordi Gost, Regidor d’Ensenyament, neix de “la voluntat de l’Ajuntament d’involucrar els ciutadans i ciutadanes de Tiana perquè participin a la vida municipal”. Gost creu que hi havia una manca de sensibilitat que era fer participar als nens del poble i per això van optar per constituir aquest consell.

 

Gost assegura que va “tenir un feed-back de demandes i suggeriments”, de matèries molt diverses com “l’organització dels parcs i jardins del municipi, de com s’havien d’organitzar les festivitats i quina participació havien de tenir aquests infants de Tiana amb el cicle festiu”. El regidor explica que “moltes d’elles eren molt interessants i en certa manera estan ja recollides”. Per Gost “l’actitud dels nens ha sigut des del primer moment positiva i amb moltes ganes per part dels alumnes implicats, de les famílies i les escoles”.

 

 

Els més petits fan seva la història del poble

L’Ajuntament posa deures als més menuts del poble i cada any els dóna un mandat diferent. Per arrencar es va posar sobre la taula “la recuperació de la història del tramvia”, per tota la important tasca de comunicació que va establir entre Tiana i Montgat. El que els nens han de construir és un geolocalitzador, una aplicació per mòbil que reconstrueixi virtualment la ruta que feia el tramvia.

 

Aquest any tenen una nova missió. La seva tasca serà la de trobar una història i un nom per la nova bèstia dels diables de Tiana. Aquesta elecció es durà a terme desprès de fer un concurs entre tots els nens i nenes de les escoles de Tiana des de tercer de Primària i fins a segon d’ESO. Els consellers no podran participar, en seran el jurat i se’n hauran de mantenir al marge.

Qui forma el Consell d’Infants?

Aquest any, en la segona edició del projecte, ha augmentat el nombre de participants. L’any passat només en formaven part els alumnes de cinquè i sisè de l’Escola Lola Anglada. Però aquest any han seguit els participants de l’any passat, que una part ara ja va a l’Institut, i han entrat els nous alumnes de cinquè. A més, està previst que l’any que ve s’hi sumin els nens de l’escola Tiziana que aleshores ja tindrà curs de cinquè.

El grup de treball el formen dos nens de cada classe que van ser escollits pels seus companys i per sorteig, entre els qui s’hi van presentar. Jordi Gost explica que es va fer una primera fase d’elecció entre ells per fer una mena de “procés electoral, que busca similituds amb el procés democràtic”, i una segona part per sorteig a fi de donar més oportunitats de ser escollits a tots els nens que ho desitjaven.

 

Captura de pantalla 2013-12-16 a la(s) 23.08.34

 

Una porta al món dels grans

Des de la Diputació de Barcelona, per celebrar el quinze aniversari de la constitució del Consell d’Infants, es va encarregar un estudi per veure on eren i què feien aquells primers consellers quinze anys més tard. En aquest estudi es va veure que la gran majoria dels antics consellers ara són gent que participa d’una manera o altra a la vida pública, ja sigui com a regidors d’ajuntaments o com a membres destacats de l’associacionisme.

 

Tot i això, en Néstor, la Mariona i la Quer asseguren que els agrada molt assistir al Consell d’Infants del poble però que no els agradaria de grans dedicar-se a la política municipal, si més no, de moment.