Facebook
Twitter
WhatsApp
LinkedIn

Els restaurants de Tiana es desfan de les setrilleres reutilitzables

Les tradicionals setrilleres reutilitzables han desaparegut de Tiana aquest mes de març. Un fenomen que s’ha produït com a conseqüència de la normativa que va aprovar el Consell de Ministres el passat mes de novembre. Una llei que només permet l’ús a les taules dels restaurants d’envasos d’oli correctament etiquetats i que no es puguin reomplir.

El canvi de regulació  ha estat rebut de maneres molt diferents pel restauradors de Tiana.  D’una banda, hi ha aquells que s’oposen a aquesta mesura. El propietari de La taula de la Paquita, Ivan Aliaga, assegura que la llei arriba en el pitjor moment i que, a més, no acaba de trobar-li el sentit perquè no aporta cap benefici especial pel consumidor. De fet, segons ell, implica costos innecessaris pel negoci.

 

Per l’Ivan, el factor econòmic és primordial a l’hora de valorar les conseqüències negatives d’aquesta llei. Una opinió que comparteix l’Ester Sicras, responsable de Can Roca.

 

 

Una mesura a favor de la qualitat?

Però no tothom està d’acord amb aquesta premissa. El responsable del restaurant L’Avi Mingo, Jaume Parodi, considera que la qualitat prima davant de tot i que, en aquest sentit, els olis verges de les ampolles d’un sol ús no són comparables amb els olis refinats que utilitzen alguns locals per reomplir les seves setrilleres. Per ell, que hi hagi un control és molt positiu.

De fet, al seu local, el Jaume ja utilitzava aquests envasos molts anys abans de l’aprovació de la llei i recomana als membres del sector que no s’oposin a la nova regulació i la vegin com una oportunitat per fer el canvi.

 

El restaurant L'Avi Mingo
El restaurant L’Avi Mingo

Però, segons l’Ester, l’oli que s’utilitzi per reomplir les setrilleres és independent del tipus d’envàs i, per tant, el fet que siguin reutilitzables no té perquè afectar a la qualitat. En el cas de Can Roca, el canvi d’envàs no ha suposat un canvi de contingut, ja que la qualitat de l’oli ja era bona abans que s’apliqués la nova llei.

 

Badalona informa als seus establiments

Les opinions al voltant de la normativa són molt diverses però, fins i tot, hi ha locals que desconeixen la nova llei o que ignoren des de quan s’ha començat a aplicar. La confusió es deu a què, en un principi, el canvi es va anunciar per finals de gener. Tot i així, al final se’ls hi va donar als restaurants un marge més ampli per exhaurir existències.

Aquest desconeixement ha provocat que l’Ajuntament de Badalona hagi llençat al març una campanya per informar i assessorar als establiments del municipi sobre la nova normativa. Un projecte que els serveix també per assegurar-se que la regulació es compleix adequadament.