Facebook
Twitter
WhatsApp
LinkedIn

Els senglars, veïns nocturns

“Al senglar, posa-l’hi difícil!” és la campanya que ha impulsat l’Ajuntament de Tiana amb l’objectiu de minimitzar l’impacte de la presència de senglars al poble. La sobrepoblació de senglar suposa una problemàtica que s’estén a tota Europa, el nombre d’exemplars d’aquest animal salvatge ha crescut de forma exponencial en els darrers anys en tot el continent, fins al punt de convertir-se en una plaga. I aquesta situació comporta una sèrie de conseqüències negatives per a la ciutadania.

En el cas de Tiana, el fet que la vila estigui situada a la zona natural protegida del Parc de la Serralada de Marina i la Serralada Litoral, propicia la presència de senglars dins del poble, a causa dels diferents eixos de biodiversitat que travessen el municipi. El conflicte, però, escau en què la població de senglar cada cop s’apropa més als nuclis urbans, generant així nombroses molèsties als tianencs i tianenques. De fet, en els darrers mesos alguns veïns i veïnes han anat compartint a xarxes socials imatges de senglars passejant pel poble durant la nit, cada cop més a prop del centre, buidant les escombraries d’orgànic per alimentar-se i deixant, en conseqüència, el carrer ple de deixalles.


Com és evident, escenes com aquesta generen cert malestar entre els veïns i veïnes de la vila. Alguns confessen estar cansats de trobar-se, cada matí, el terra ple de restes d’aliments, com és el cas de l’Adrià Alcaine:

 

Fins i tot, alguns tianencs i tianenques senten certa intranquil·litat -o fins i tot por- en passejar sols per alguns carrers durant la nit per si un cas es troben als animals, com és el cas de l’Alegria de la Viuda:

 

És per això que alguns veïns, des de fa temps, ja venien reclamant mesures per revertir la situació, com el Joel Olmos, que, a més, denuncia que la presència de senglars també esdevé un perill per als conductors:

 

A Catalunya, les dades referents a la població de senglars les gestiona l’empresa Minuartia, que és l’encarregada d’elaborar el Programa de Seguiment a les poblacions de senglar, amb la col·laboració del Departament d’Acció Climàtica de la Generalitat de Catalunya. Segons aquest programa, a la zona de la Serralada Litoral i la Serralada de Marina (on es troba Tiana) la densitat de senglars és de 8,56 exemplars per km². Una xifra que, segons explica la responsable de projectes de Gestió de Fauna de Minuartia, Joana Colomer, ja es considera una emergència cinegètica i cal actuar en conseqüència:

 

La xifra de 8,56 exemplars per km² és el resultat de tretze anys en què la població de senglar ha crescut de forma exponencial a la Serralada de Marina i Serralada Litoral. Segons la Joana Colomer les causes d’aquest creixement podrien ser la falta de depredadors, l’abandonament dels boscos i la pèrdua de por dels animals per entrar a nuclis urbans:

 

A més, adverteix Joana Colomer, segons les dades recollides per Minuartia, les xifres tenen una tendència a l’alça i si no es fa res al respecte la població de senglar podria continuar creixent:

Evolució de la densitat de població de senglar a la Serralada Litoral i la Serralada de Marina en exemplars per km² de La Local – Ràdio Tiana

En aquest context, el Programa de Seguiment a les poblacions de senglar a Catalunya defensa que és important gestionar la presència de senglars, considerada una emergència cinegètica, perquè cal “controlar la seva expansió i els danys que comporta a l’agricultura, accidents en carreteres i presència en zones urbanes, entre d’altres”. A més, el programa també apunta que “en el context de la prevenció de la Pesta Porcina Africana, la Comissió Europea ha recomanat aplicar mesures per controlar les poblacions de senglar a Europa”.

És per això que l’Ajuntament ha llançat la campanya “Al senglar, posa-l’hi difícil!” que, per una banda, exposa les vies en què està treballant l’equip de govern en l’àmbit de la gestió cinegètica i, d’altra banda, defineix què pot fer el ciutadà per col·laborar amb la causa:

POSA-L’HI DIFÍCIL! de La Local – Ràdio Tiana

L’alcalde Isaac Salvatierra explica que l’equip de govern és conscient de la complexitat de la situació. Per això, amb aquesta campanya persegueixen l’objectiu d’aturar el creixement de la població de senglar i donar eines als veïns i veïnes per contribuir amb la causa:

 

Tal com s’especifica a la campanya, una de les línies de treball de l’Ajuntament és la caça. De fet, la caça és l’eina principal que s’utilitza a tota Catalunya per regular la població de senglars. A Tiana, la Societat de Caçadors és l’entitat encarregada d’organitzar les batudes. El cap de colla de la Societat, Manel Alba, explica que per normativa només es poden realitzar entre setembre i març, i que en els mesos no compresos entre aquest període no es pot actuar, només en casos excepcionals en què els senglars estiguin perjudicant propietats privades o activitats quotidianes de la vila:

 

La caça, però, és una mesura polèmica. Per exemple, el Partit Animalista Contra el Maltractament Animal (PACMA) es mostra en contra de fer servir les batudes com una eina de gestió cinegètica. En un comunicat de premsa el passat 4 de febrer, PACMA afirmava que la caça és “una activitat que condemna a un infern a milers de gossos i mata de forma cruel milions d’animals cada any, que contamina les nostres muntanyes, contribueix a la despoblació del món rural i perpetua valors arcaics”.

En la línia d’aquesta postura més animalista, el biòleg expert en fauna salvatge Jaume Badia, en declaracions a Catalunya Ràdio, proposa altres mètodes per combatre la plaga. Per exemple, inserir injeccions anticonceptives als senglars per evitar la seva reproducció. Encara que l’eficiència d’aquests anticonceptius “és només del 80% i, al cap de tan sols 2 o 3 anys, desapareix”, reconeix Badia. A més, per inserir la injecció primer caldria capturar als senglars, una tasca que “no és fàcil”, assumeix el biòleg.

En aquest sentit, el caçador Manel Alba reafirma que les injeccions anticonceptives no són eficients. Explica que en una de les batudes de la Societat de Caçadors van trobar una femella de senglar que havia rebut la injecció i tot just acabava de criar:

 

A més, des de l’Ajuntament, l’alcalde Isaac Salvatierra reconeix que s’han intentat impulsar accions alternatives a la caça per evitar la presència de senglars a la vila i no han funcionat. Entre elles en destaquen les proves amb un “gel repel·lent”, que s’enterrava sota els punts en què s’havien detectat entrades de senglars al poble des de la muntanya; o les proves amb diluït d’orina de llop, que s’enterrava a les mateixes zones per espantar els senglars davant de la possible presència d’un dels seus depredadors. Segons explica Salvatierra, cap de les dues estratègies va funcionar.

Per aquests motius, les accions de l’Ajuntament en aquesta nova campanya s’han focalitzat en la caça i en evitar que els senglars tinguin accés a aliments. Destaquen, sobretot, la necessitat de no alimentar-los. Això seria un fet clau perquè, tal com explica Manel Alba, la sobrealimentació d’aquests animals pot proliferar la cria i, així, fomentar l’augment de la plaga:

 

És per això que la ciutadania també té un paper rellevant en el control de la plaga de senglars. Però, a banda de l’alimentació, un altre aspecte que cal tenir en compte és evitar l’alliberament a la natura de porcs domèstics (vietnamites i altres races). Això esdevé una qüestió crucial perquè l’encreuament de senglars amb porcs contribueix a augmentar la productivitat de les poblacions de senglar. Mentre que un senglar autòcton pareix una mitjana d’entre quatre i sis cries l’any, l’encreuament de senglar amb porc domèstic pareix fins a setze cries.

Manel Alba explica que durant les batudes dutes a terme per la Societat de Caçadors a Tiana s’han observat alguns exemplars d’aquests híbrids:

 

Així doncs, la responsabilitat ciutadana esdevé un fet clau per evitar la proliferació de la plaga de senglars i així ajudar a revertir la problemàtica. Per això, l’Ajuntament també posa a la disposició dels tianencs i tianenques el telèfon de l’Oficina d’informació ambiental (93.395.51.07) i el telèfon dels Agents Rurals (93.561.70.00), als quals s’ha de trucar en cas de trobar un senglar mort.