Facebook
Twitter
WhatsApp
LinkedIn

Els Tabalers de Tiana i actors tianencs tornen a participar a Montgat 1705

Els Tabalers de Tiana tornaran a participar, per segon any consecutiu, al desembarcament de 1705 a Montgat. Es farà a la platja de les Barques i al turó que hi ha prop de la platja de l’Espigó, aquest diumenge 10, a les 20.30h del vespre. L’actor i director teatral tianenc Enric Monreal i l’actor Víctor Boada també tenen una participació molt destacada en aquesta representació teatral, amb 6 anys d’història.

Xavier Kirchner, guionista de la recreació històrica del desembarcament, explica que el satisfà molt veure com la gent de Montgat se l’ha anat fent-se seva, any rere any:

 

Ja fa un parell d’anys que la regidoria de Cultura de Montgat porta la producció executiva, amb la col·laboració de les regidories de Promoció Econòmica, d’Esports (que coordina tota la part del desembarcament), i de Comunicació. Això fa que la commemoració vagi essent assumida paulatinament com a cosa del poble. Aquest fet ha contribuït que cada cop s’hi sumi més gent, voluntària, que fa possible la representació, diu Kirchner:

 

Els personatges principals d’aquesta història verídica són el general Moragues, el seu sotstinent, la dona de Moragues -que apareix com un fantasma a la representació- i una dama de companyia d’aquesta. Fa 3 edicions s’hi va afegir un nou personatge: Feliciano de Bracamonte, l’enemic borbònic del general català. Aquest any, hi ha una novetat: el desembarcament “coincideix” a la platja amb un concert de rock (que forma part de l’acte). Els seus músics i tècnics tindran un paper destacat en l’obra:

 

“Montgat 1705” teatralitza els fets històrics del 22 d’agost del 1705, quan tropes angleses, austríaques i holandeses -contràries a Felip V- van venir per mar per conquerir Barcelona. La Ciutat Comtal, partidària del rival al tro de Felip, l’arxiduc Carles, havia estat assatjada per aquesta raó per les tropes borbòniques. El 1705, la platja de Montgat va ser el lloc pel qual les tropes contràries als Borbons van desembarcar, i també el punt de trobada dels soldats dels 3 paÏsos europeus amb un batalló de catalans que venia de la plana de Vic, comandat pel general Moragues. El pla contemplava conquerir, el dia següent, un punt estratègic: el castell de Montjuïc.