Facebook
Twitter
WhatsApp
LinkedIn

Els Tres Tombs hi tornen “amb més pes”

“Ha valgut la pena”. És la primera valoració del president de l’Associació Tres Tombs Tiana, que es va donar a conèixer fa un any, amb la celebració de Sant Antoni Abat. Francesc Naulart assegura que des de que són una entitat tenen més “acceptació” i “més pes”, sobretot a l’hora de buscar empreses que hi col·laborin o “esponsorització”. Fins fa un any s’havia organitzat a través d’una comissió i de voluntaris que s’hi volien implicar.

 

Els Tres Tombs volen créixer

El proper objectiu d’aquesta associació és el de buscar noves persones que s’hi vulguin implicar. De moment només són 3 membres. El seu president, Francesc Naulart, és fill d’una família que fa molts anys que participa en l’organització d’aquesta activitat, en municipis com Badalona o Tiana. Ell ha mantingut la tradició i espera trobar més tianencs amb aquesta implicació.

 

Naulart recorda que aquesta festa ha passat per etapes molt diferents al poble. En l’actualitat la defineix com una celebració “més petita”, tot i que valora positivament que continuï fent-se. Reconeix, però, que entre mitjans dels anys 80 i mitjans dels 90 les passades feien molt de goig. S’havien arribat a concentrar més de 150 cavalls al centre del poble.

 

 

Enguany, la major part dels cavalls que passejaran per Tiana seran de propietaris particulars. Això sí, l’Associació Tres Tombs també ha convidat els animals de les hípiques de poblacions veïnes com Alella o altres municipis del Maresme i el Vallès.

 

Les tres passades al poble i a fora

Ja fa un mes que hi treballen de valent, diuen que amb els últims preparatius. La festa arribarà al poble aquest diumenge 1 de març. Comptarà, com ja és tradicional, amb un esmorzar de carreters, els tres tombs i la benedicció de les cavalleries i els carruatges. La sortida d’aquesta rua es farà des del Camí Dalt d’Alella.

Les tres passades de Tiana, però, no són les úniques que faran aquest any. Els membres de l’Associació Tres Tombs ja han participat a la celebració de poblacions com Badalona o Alella. A més tenen previst visitar municipis com Sant Fost de Campsentelles.

 

La tradició

Els Tres Tombs és una tradició que té a veure amb les Festes de Sant Antoni Abat, el protector dels animals. Tot i que la data oficial és el 17 de gener, arreu de Catalunya les celebracions es desenvolupen entre els mesos de gener, febrer, març o, fins i tot, a tocar de l’estiu.

El nom d’aquesta festa té a veure amb les tres voltes que els cavalls, els carros i els animals dels veïns fan per cadascun dels pobles. La tradició marca que es faci al voltant de l’església, ja que aquestes passades acaben amb la benedicció dels animals.

 

Consulta tota l’activitat al Queda’t: clica aquí