Facebook
Twitter
WhatsApp
LinkedIn

Els Tres Tombs porten Tiana al passat

La celebració dels Tres Tombs fa que el poble pari durant tot un matí. Els carrers principals de Tiana queden tallats per als cotxes per donar pas als cavalls i carros. A dia d’avui és un fet excepcional però algunes persones recorden que no fa tant, aquesta imatge era habitual. L’excepcionalitat de la imatge ha atret un bon grapat de persones a seguir la desfilada dels cavalls pel poble.

La desfilada de cavalls i carros l’ha acompanyada una banda de música des de la Catequística, carretera avall fins el carrer Castellar, per on han seguit pel carrer Matas i la plaça dels Enamorats. D’allà han tornat a la carretera, per pujar de nou i girar cap al centre per darrera l’església. La Roser una de les impulsores dels tres tombs, ens explicava el recorregut.

 

Tot i que no és estrany veure cavalls pels camps de les afores de Tiana i les diverses hípiques que hi ha a la zona, veure’n tants de junts i tan diversos  a prop és estrany. Famílies com la de la Sònia s’han sentit atretes en aquesta ocasió i s’ha endut els seus dos fills, l’Alina i en Quim, a veure la desfilada. Ells ens explicaven els  animals que veuen normalment pel poble.

 

Entre tots els cavalls i carrosses n’hi havia dos que destacaven especialment: un cavall frisó holandès totalment negre i enorme, i un carro ple fins dalt de verdures repartides entre la multitud de compartiments que tenia. La Laia, la Lua, en Pol i l’Arnau coincidien que era el que més els havia impressionat de la desfilada.

 

 

Moltes de les persones participants es dediquen a cuidar cavalls i a muntar-los com a hobby. Diades com la dels Tres Tombs a Tiana són l’oportunitat que tenen aquestes persones per fer davant de la gent allò que estimen.  Un dels genets és en Ricardo Aguado Font, que muntava el frisó holandès negre, un dels cavalls que més ha cridat l’atenció. Per a ell, dedicar temps a cuidar el seu cavall i  muntar-lo és una manera de connectar amb el seu avi matern – que el va introduir en aquest món- , d’alliberar l’estrès i desconnectar de les seves preocupacions.

 

En Ricardo defensa que tradicions com la dels Tres Tombs es mantinguin per recordar d’on venim. També per veure una altra manera de moure’s que al segle XXI sembla que s’ha oblidat.

 

Els Tres Tombs han estat un èxit: ha vingut tanta gent com s’esperava i a més s’ha descobert perquè a Tiana es celebra al març i no a principis o mitjans de gener, molt més propers al dia de Sant Antoni, data en què tradicionalment es celebrava la festa.  En Josep Maria Terol, tot un expert en el tema, ho explica:

 

Als Tres Tombs d’enguany han participat prop de 130 cavalls i una desena de carros.