Facebook
Twitter
WhatsApp
LinkedIn

Enderrocaran les casetes de la colònia Arbó i hi faran 5 vivendes unifamiliars

Les vivendes de l’anomenada colònia Arbó, just al costat de la “corba del Patatero”, les enderrocaran entre maig i juny per fer-hi 5 vivendes unifamiliars. Les casetes, tot i que tenen alguns guarniments inspirats en el Modernisme, no estan catalogades al llistat de Patrimoni de Tiana. Actualment, les 4 vivendes es troben en un estat molt degradat: no hi viu ningú, almenys de forma oficial, des del 2009.

La Local ha volgut conèixer la història de la colònia Arbó: les casetes van ser edificades a començament del segle XX per un dentista benestant de Barcelona, el senyor Pere Arbó. Amb visió de futur, havia comprat els terrenys poc després que s’obrís la carretera de Montgat a Tiana, el 1907.

Cap el 1910, calcula l’historiador local Josep Maria Tòffoli, Pere Arbó hi va edificar la seva casa, i, al costat, va fer un conjunt de petits xalets adossats d’uns 50 metres quadrats de superfície:

 

colònia arbó 2

Era, en aquella època, una zona aïllada de Tiana i de Montgat, per la qual no passava el tramvia.

colònia arbó

Tot i que es pot documentar l’existència de les casetes ja a la primera dècada del segle passat, al cadastre de Tiana apareixen registrades des del 1940.

 

El balcó amb aires modernistes que es pot veure actualment embolicat amb una tela i que dóna a la carretera, també pertany a la casa principal però es va fer posteriorment, els anys 21 o 22, explica en Josep M. Tòffoli.

La Montse Furquet, tianenca de tota la vida, també té força records de les casetes de la colònia Arbó:

 

També hem volgut conèixer l’opinió sobre aquest enderroc d’alguns veïns i veïnes de la zona. Són aquestes:

 

Les 5 noves cases de la colònia Arbó -dues de les quals ja estan venudes- costen al voltant dels 370.000 euros. Estaran acabades i a punt per ser lliurades als nous propietaris el setembre del 2018, informa l’empresa promotora.