Facebook
Twitter
WhatsApp
LinkedIn

Esofagitis eosinofílica i la divulgació de les malalties minoritàries

Can Baratau ha acollit aquest dimecres una xerrada divulgativa emmarcada dins de la Marató de TV3, que enguany recollirà diners per a la investigació i recerca de les malalties minoritàries.

Les malalties minoritàries són aquelles que afecten màxim 5 persones per cada 10.000 habitants. Tot i això, n’hi ha comptabilitzades entre 5000 i 8000. Només a Catalunya, afecten unes 400.000 persones.

Una d’aquestes malalties minoritàries és l’esofagitis eosinofílica, una malaltia digestiva relacionada, tal com indica el seu nom, amb l’esòfag. És la que va escollir el doctor Eugeni Domènech, Cap de Servei de l’Aparell Digestiu de l’Hospital Universitari Germans Trias i Pujol i conductor de la xerrada, per explicar al públic assistent.

Podria haver escollit altres malalties minoritàries relacionades amb el seu camp, com la fibrosi quística o l’acalàsia. Però, tal com es reflectia en el títol de la xerrada, va escollir l’esofagitis eosinofílica perquè cada cop és més emergent. Segons el mateix Domènech, d’aquí a uns 15 anys podria tornar-se més freqüent:

 

No seria el primer cas de malaltia minoritària que passa a ser freqüent. Per exemple, dins del camp de l’aparell digestiu trobem la celiaquia, la malaltia de Crohn o la colitis ulcerosa, que van començar essent minoritàries i han acabat essent més comuns.

De moment, la incidència actual de l’esofagitis eosinofílica és de 7 casos nous per 100.000 nens a l’any i 8 casos nous per 100.000 adults l’any, el que suposa un 1,5 de casos nous per cada 10.000 habitants. En total, si ho traslladem a la població de Tiana segons dades de l’any 2018, dels 8700 habitants n’hi hauria 4 casos d’aquesta malaltia.

La intenció de la Marató d’aquest any és aconseguir aprofundir en malalties com aquestes, conèixer-les millor i trobar solucions més òptimes. La inversió en recerca va decaure durant els anys de crisi econòmica i no ha tornat a pujar. Això, juntament amb que les malalties minoritàries afecten poca gent i no són una prioritat a l’hora d’investigar-les, fan que iniciatives com la Marató TV3 siguin de gran ajuda, tal com explica el doctor:

 

La xerrada d’aquest dimecres ha sigut una de la desena de conferències organitzades per Amics de Can Ruti a les biblioteques del Maresme. L’Eugeni Domènech és un dels membres d’aquesta comunitat:

 

La Marató de TV3 tindrà lloc el diumenge 15 de desembre, però ja està en marxa gràcies a activitats divulgatives com aquesta i d’iniciatives com el mercat de llibres de Can Baratau.