El dolç de Pasqua per excel·lència ja està en venda. Les mones arriben carregades de colors,d’ornaments i de figures. Des de Frozen fins als emoticons de Whatsapp,cada any es reinventen per adaptar-se als nous temps. La típica mona del tortell amb un ou de xocolata al damunt ja queda molt lluny.
Ràdio Tiana ha visitat les dues cares de la fabricació de mones: la tradicional, a la pastisseria de Ca l’Aixelà i Can Pau, i la moderna: al supermercat Condis.
Les mones de Ca l’Aixelà
A Ca l’Aixelà viuen una de les èpoques més creatives de l’any: ens trobem al bell mig de Setmana Santa, i els forners han de fabricar mones de Pasqua per a tots els gustos.
La propietària de la fleca, Georgina Aixelà, explica que aquest any les mones tindran com a protagonistes principals els mateixos personatges que l’any passat. Al 2014 va destacar la mona de Frozen, pel·lícula de Walt Disney basada en el conte de Hans Christian Andersen La reina de les neus.
La famosa saga de La Guerra de les Galàxies també està gaudint de gran protagonisme a les mones d’enguany.
Pel que fa al preu mitjà del dolç, aquest ronda entre els 15, els 20 i els 25 euros. Tal i com diu Aixelà, la crisi és un factor que s’ha notat en els darrers anys, ja que la gent ja no compra les mateixes mones que anteriorment.
“La mona més tradicional”. Així és com la propietària de la pastisseria defineix la Cristina, una mena de mona de Pasqua que actualment ha passat a un segon plà.
En referència a l’elaboració de la mona, el pa de pessic n’és el protagonista. Tradicionalment el pa porta rovell i fruita però també pot dur xocolata i mantega. La decoració depèn de la imaginació que tingui la persona encarregada de guarnir-la. Hi pot col·locar, per exemple, ous i ninots.
Les peces de xocolata estan fetes amb diferents motlles i el secret recau en saber combinar aquestes peces de forma original.
Les mones de Can Pau
A l’altre fleca del poble, Can Pau, també van de bòlit aquets dies a causa de la gran varietat de mones que han de fabricar, i és que la variació, tal i com explica la propietària de la fleca, Pilar Solà, és el tret que caracteritza a les mones d’enguany.
Tot i que els dies per regalar la mona són el Diumenge i el Dilluns de Setmana Santa, al forn van començar la temporada de fabricació de mones fa bastants dies. Solà ha mencionat que, fins i tot, alguns clients que marxaven fora, ja la van comprar la setmana passada.
Igual que en el cas anterior, a Can Pau el preu mitjà d’aquest dolç és de 20 euros.
La més cara és la de Frozen i val 62 euros.
El supermercat Condis s’apunta a la tradició de les mones
Els temps canvien i les botigues actualitzen els seus productes per oferir més varietat als clients. Aquest és el cas de Condis que, igual que altres supermercats, s’ha apuntat a la venda de mones de Pasqua.
Des de Ràdio Tiana hem pogut parlar amb el propietari de Condis, Eduard Salvatierra. Ens ha explicat les dues línies que ha seguit Condis a l’hora de comercialitzar les mones:
Aquest preu econòmic és una de les raons que empeny a la gent a comprar allà. Tot i que han demanat que comercialitzin mones d’alguns personatges de dibuixos animats, com ara de Frozen, Salvatierra diu que l’altra opció, comprar la base del dolç i decorar-la posteriorment, és la tècnica que té més èxit.
Els tianencs i les mones de Pasqua
A Ràdio Tiana hem sortit al carrer per preguntar als tianencs i tianenques quin és el tipus de mona que regalen.
Això és el que ens han explicat:
També hem parlat amb els més petits,que ens han explicat quina és la mona que els hi agradaria tenir enguany:
Les vendes de mones d’aquest any augmentaran
Els pastissers catalans preveuen vendre entre 800.000 i 900.000 mones de Pasqua aquest any. El president del Gremi de Pastissers de Barcelona, Elies Miró, es mostra “moderadament optimista” i espera que les vendes augmentin fins un 2% respecte l’any anterior. Es calcula que cada família catalana es gastarà entre 40 i 50 euros de mitjana en la mona de Pasqua. Els pastissos amb més sortida continuen sent els de mantega, de trufa i de fruita confitada.
La tradició de la mona de Pasqua a Catalunya
La mona és un dolç que simbolitza que ja s’ha acabat la Quaresma,i en conseqüència, l’abstinència.
La tradició diu que el padrí o l’avi ha de regalar la mona al fillol o néts. Ho han de fer el Diumenge de Pasqua o Dilluns de Pasqua.
La mona tradicional és un tortell amb ous de xocolata al damunt.