Facebook
Twitter
WhatsApp
LinkedIn

Gegants, figures, foc i sardanes

Aquest divendres 15 de setembre, després del pregó a càrrec de Victòria Riba, es farà per segon any consecutiu el Toc d’Inici, l’acte d’obertura de la Festa Major on els diferents personatges de la imatgeria popular surten en cercavila i, un cop a la plaça, fan una mostra del que es podrà veure per Festa Major. Aquí és on es donarà a conèixer el segon Capgròs de l’Any, el primer triat amb una votació popular.

El Toc d’Inici és l’acte que reuneix a més entitats de tota la Festa Major. Hi participen els Gegants de Tiana, els Diables, l’Agrupació Amics de la Sardana, el Coro, Can Boter, l’AFA del Tiziana, els Grallers de l’Alcalde i la Bandabòlit. En Miguelón, cap de colla dels Gegants de Tiana i coordinador del Toc d’Inici, destaca la sinergia que es crea entre les diferents entitats i manifesta que el seu desig és acabar implicant a totes les entitats culturals del poble:

 

Què suposa, però, coordinar un acte com aquest?

 

El Toc d’Inici compta amb diferents fases, balls i músiques, algunes d’elles, com el Ball de Nans, creades per a l’ocasió per part de l’Eduard Casals. En Miguelón explica com va ser l’elaboració dels balls i les músiques:

 

Les figures ballaran per primera vegada en el Toc d’Inici i ho faran per última vegada en el Toc de Festa que tindrà lloc el diumenge a les dotze del matí. A banda del ball de gegants, nans i capgrossos, comptarà també amb la ballada de sardanes a càrrec de la Cobla Contemporània, que versionarà diferents estils musicals en format sardana, i la Mostra de Puntaires.

Una de les entitats que participa en el Toc d’Inici és la Colla Trempera Nostramo. Els diables de Tiana tindran la seva festa grossa dissabte amb el correfoc, que enguany comptarà amb alguna sorpresa que es descobrirà el mateix dia. Ens ho explica la Gemma Arrabal, que enguany viurà la seva primera Festa Major com a cap de colla:

 

El recorregut del correfoc començarà i acabarà a la Plaça de la Vila i passarà pels carrers de les Flors, Carme, Sant Cebrià, Sant Jaume, Doctor Mascaró, Sant Francesc i Marquès de Monistrol. Aquest any els diables tianencs estaran acompanyats per la colla de Diables de Montgat i la colla convidada Els Cremats de la Múnia:

 

Tot i que el correfoc és l’acte més especial de l’entitat, formar part dels Diables implica més coses. La Gemma Arrabal explica que quan va arribar es va trobar una colla “apagada”, faltaven mans i motivació:

 

Ara, s’ha produït un canvi d’organització, hi ha més implicació i més idees per fer evolucionar la colla:

 

Per exemple, entre els seus principals objectius es troben aconseguir fer una altra bèstia o fer créixer l’entitat:

 

Les persones interessades a formar part de la colla poden contactar amb ells a través de les xarxes socials dels diables.