Facebook
Twitter
WhatsApp
LinkedIn

Hollande anuncia que aviat es podran identificar les víctimes

El president francès, François Hollande, ha assegurat que “d’aquí a finals de setmana, com a molt tard, serà possible identificar totes les víctimes” del vol de Germanwings estavellat als Alps. Hollande confia que “gràcies a les mostres d’ADN i a un treball científic excepcional, les famílies podran fer el seu dol”. Fins al moment, els investigadors han aïllat 78 perfils d’ADN de passatgers i de membres de la tripulació diferents, però encara no han identificat formalment cap víctima. Els resultats definitius trigaran “entre dos i quatre mesos” i es comunicaran primer a les famílies, informa la gendarmeria.

Els helicòpters de rescat minuts abans d'enlairar-se per començar les tasques de rescat.
Els helicòpters de rescat minuts abans d’enlairar-se per començar les tasques de rescat.

Hollande ha explicat també que França i Alemanya estudien “millorar” i “reforçar” les regles sobre seguretat àrea per evitar que es repeteixi un cas com el d’Andreas Lubitz. Hollande ha fet aquestes declaracions després de reunir-se amb Angela Merkel a Berlín, en motiu del 17è consell de ministres francoalemany. La cancellera alemanya ha agraït a França el “gran cor” dels equips de rescat i dels veïns dels Alps mobilitzats per ajudar els familiars de les víctimes.

L’asseguradora alemanya Allianz calcula que cobrir les despeses de la tragèdia i les indemnitzacions costarà uns 300 milions d’euros, segons publica la premsa internacional. La trentena d’empreses asseguradores implicades hauran de pagar uns 6,5 milions per l’Airbus A-320 destruït i també fer-se càrrec de la recuperació de les restes de les víctimes a la zona, a més de les indemnitzacions a les famílies. Lufthansa mateix ja ha ofert 50.000 euros per passager com a ajuda financera immediata.

 

Atenció als familiars des de Barcelona

El govern espanyol ha instal·lat a Barcelona una oficina presencial a la seu de delegació del govern estatal a Catalunya per atendre les famílies de les víctimes de l’avió de Germanwings, ja que la majoria d’aquestes víctimes vivien a Catalunya. Segons ha indicat el Ministeri de l’Interior, en aquesta oficina els familiars de les víctimes podran rebre assistència personal i resoldre totes les qüestions administratives que plantegin, amb l’assessorament de treballadors socials i especialistes de la Seguretat Social i de l’Agència Tributària.

D’altra banda, el Centre d’Atenció als Familiars (CAF) instal·lat a l’Hotel Don Jaime de Castelldefels continua acollint tots aquells afectats que ho desitgin. Aquest centre està en constant comunicació amb el centre d’assistència habilitat a Marsella, així com amb l’oficina de Colònia, a Alemanya, amb l’objectiu de proporcionar als familiars de les víctimes la possibilitat de desplaçar-se fins a Seyne-les Alpes i allotjar-se a Marsella si ho desitgen.

 

El monument a les víctimes, també en català

Els familiars dipositen una corona del govern espanyol.
Els familiars dipositen una corona del govern espanyol.

El portaveu del Govern, Francesc Homs, ha explicat que l’executiu “entén les queixes” que han criticat que el monòlit en record a les víctimes de l’avió estavellat als Alps estigui escrit en diferents llengües però no en català. Segons Homs, la vicepresidenta de la Generalitat, Joana Ortega, “ja va fer notar la conveniència” d’incloure el català al monòlit. I “per la informació que té el Govern”, això “es corregirà” en breu. Homs també ha anunciat que el Govern ha creat un “dispositiu intern” per oferir assessorament “de tot tipus, també jurídic i tributari” a les famílies de les víctimes del sinistre, de manera permanent i “perdurable en el temps”.

 

Continua la investigació

La caixa negra
La caixa negra

Andreas Lubitz, el copilot del vol de Germanwings estavellat als Alps francesos, va informar el 2009 el centre de formació de Lufthansa que havia patit un “episodi de depressió severa”, segons ha admès finalment la mateixa aerolínia. En un comunicat, Lufthansa ha assegurat que el copilot del vol 4U9525 va aturar la seva formació “durant diversos mesos” però la va reprendre i va enviar a través de correu electrònic al centre de formació “documents mèdics” que constataven que havia patit “un episodi previ de depressió severa”. L’aerolínia té en marxa una “investigació interna” i ha ofert a la fiscalia de Düsseldorf documentació “addicional” sobre la formació i l’historial mèdic de Lubitz.

El copilot del vol Germanwings estavellat als Alps va tenir la “voluntat de destruir l’avió”, segons el fiscal de Marsella, Brice Robin. El responsable francès de la investigació ha informat que, després de l’anàlisi del so de la caixa negra, “la interpretació més plausible i probable” és que el copilot “va rebutjar voluntàriament obrir la porta de la cabina al comandant de vol”, que havia sortit, i “va accionar el botó comandant la pèrdua d’altitud”.