Facebook
Twitter
WhatsApp
LinkedIn

“Ideas que cambian el mundo” recupera el llegat de les dones

Els actes del Dia de la Dona, que es celebra el proper 8 de març, ja han començat i ho fan fet amb l’emotiva presentació del llibre “Ideas que cambian el mundo”, de Sara Berbel, Maribel Cárdenas i Natalia Paleo. Dues de les seves autores, Sara Berbel i Maribel Cárdenas, han vingut fins a Tiana per fer un repàs de les dones que van canviar el món en els darrers segles: les protagonistes de la seva obra. Les dues van plantejar el llibre com una victòria i una derrota a la vegada. Han triomfat, diuen, perquè han aconseguit lluitar en contra de la desvaloralització de l’aportació femenina. Han perdut, perquè la llibertat s’ha convertit en un bé individual i no col·lectiu, asseguren. Berbel i Cárdenas conviden a fer un salt a totes aquelles persones que volen canviar el món. Per a elles, “Ideas que cambian el mundo” ha estat el primer pas.

Acte presentació 'Ideas que cambian el mundo', Biblioteca
Acte presentació ‘Ideas que cambian el mundo’, Biblioteca

 

El llibre que trenca amb la “desvalorització de l’aportació femenina”

llibre foto

La decisió de fer un llibre que recollís  el llegat d’aquelles dones que la història havia condemnat al silenci va sorgir de manera espontània, diuen les autores. Un dia de l’any 2006, Sara Berbel i Maribel Cárdenas es van trobar a Girona per a celebrar el seu 40è aniversari . Sara li va comentar a Maribel que seria molt bona idea donar veu a totes aquelles dones progressistes i lluitadores que van propiciar el canvi social a Europa durant els últims dos segles. Així va néixer  “Ideas que cambian el mundo”. Ara, vuit anys després, aquesta idea es veu materialitzada en un llibre que ha significat molt, també a nivell personal, per a les autores ja que han vist complerts els seus objectius. Maribel Cárdenas, ens els ha explicat:

 

Maribel Cárdenas
Maribel Cárdenas

 

Per a Sara Berbel, el fonamental és trencar amb la desvaloralització de l’aportació femenina i el fet de ser dona. Diu que és molt important treballar aquests aspectes des dels centres educatius:

 

Sara Berbel a la dreta
Sara Berbel a la dreta

 

Esther Pujol demana a les administracions públiques més feina per a la igualtat

L’alcaldessa de Tiana, Esther Pujol, que ha introduït l’acte amb una breu intervenció,  creu necessari que les administracions públiques, tant locals, com autonòmiques i estatals, s’involucrin per lluitar contra la desigualtat.

 

Aquest acte de presentació del llibre s’ha celebrat aquest dimecres a la Biblioteca Can Baratau. Durant el cap de semana continuaran els actes al voltant del Dia Internacional de la Dona. Consulta Queda’t, l’agenda de La Local.

 

Les autores de ‘Ideas que cambian el mundo’

A Sara Berbel, Maribel Cárdenas i Natalia Paleo les uneix l’amistat en aquest projecte col·lectiu, diu Maribel. Totes treballen en àmbits relacionats amb la lluita per a la igualtat de gènere.

Berbel és doctora en psicologia social i ha estat Directora General d’Oportunitats en el Departament de Treball de la Generalitat de Catalunya i Presidenta de l’Institut Català de la Dona. Ha estat Comissionada de Igualtat d’Oportunitats a l’Ajntament de Barcelona i actualment, combina la seva feina en l’administració pública amb la docència a la Universitat Autònoma de Barcelona.

Cárdenas és responsable de l’Oficina de Pomoció de Polítiques d’Igualtat Home-Dona de la Diputació de Barcelona i dóna classes a màsters i postgraus en temes de gènere i integració.

Paleo, que no va assistir a la presentació perquè viu actualment a Galícia, és llicenciada en Ciencia Polítiques i de l’Administració i ha treballat com a Agent d’Igualtat a la Diputació de Barcelona, a l’Ajuntament de Granollers i en el Departament de Treball de la Generalitat de Catalunya. També ha desenvolupat projectes relacionats amb la igualtat de gènere amb col.laboració de l’Iinstitut Català de les Dones.