Facebook
Twitter
WhatsApp
LinkedIn

Una informació que no arriba a tots els públics

Aquest dimecres s’ha emès el primer programa del Consell d’Infants de Tiana a la ràdio del poble. A partir d’ara, els consellers explicaran un cop al mes els temes que treballen des d’aquest òrgan de participació. “Petites veus” s’emetrà des del mes de gener fins al maig i, a cada una de les seves edicions, tractarà matèries molt diferents que, d’alguna manera, també impliquen als més petits.

Amb motiu del primer programa i per començar a analitzar la feina que els hi espera aquests mesos, el Consell d’Infants s’ha centrat en el dret a la informació. Tot i que han demostrat que saben que els mitjans de comunicació són “tots aquells canals que transmeten informació d’interès als ciutadans”, tenen molt clar quins són els seus preferits. Han assegurat que els que més utilitzen gairebé tots els nens són Internet i la televisió.

Últims moments de preparació dels consellers abans d'entrar a gravar.
Els consellers acaben de preparar-se moments abans d’entrar a gravar.

És per això que consideren que aquests s’haurien d’adaptar a les necessitats i capacitats dels infants. Un dels consellers, el Jan, proposa que el llenguatge hauria de ser més planer i no perdre’s amb formalitats.

 

Un altre dels canvis que més s’han comentat al primer programa de “Petites Veus” ha estat la inclusió de gràfics o imatges per explicar la informació. Molts membres del Consell asseguren que per ells és més fàcil quan una notícia s’explica amb algun referent visual, com un vídeo o una fotografia. Per això, l’Estel assegura que explicar els temes de manera gràfica faria que els continguts fossin molt més atractius per als nens.

 

Fins i tot, algunes de les modificacions proposades s’atrevien a qüestionar l’actual model dels mitjans de comunicació. Per exemple, la Sol i el Jan afirmen que, actualment, és habitual veure determinades imatges a la televisió o a Internet que fereixen sensibilitats i que no són adequades pels infants. Per això, consideren que aquest aspecte s’hauria de replantejar.

 

L'Estel, el Juli i l'Àlex durant la gravació del programa.
L’Estel, el Juli i l’Àlex durant la gravació del programa.

El que si s’ha alabat des del Consell d’Infants és l’existència d’alguns programes com l’Info-K, que expliquen la informació als nens. Tot i així, el Juli i l’Àlex valoren que l’oferta és insuficient i que s’haurien de crear nous suplements als diaris o algunes aplicacions web que també estiguessin adaptades a ells.

 

Els consellers creuen que amb la incorporació d’aquestes propostes els mitjans de comunicació adquiririen una nova òptica i despertarien molt més l’interès dels nens. Així, asseguren que es podrien començar a informar sobre temes polítics i econòmics que fins ara no havien cridat la seva atenció, tot i que alguns ja consideren estar molt informats sobre temes “com la independència”. Malgrat tot, des del Consell consideren que el productor final de la informació ha de ser un adult.